Приключи жътвата на ечемика в Добричко

Приключи жътвата на ечемика в Добричка област, съобщи директорът на областната дирекция "Земеделие" Зия Халил.
Прибрана е реколтата от 73 600 декара при среден добив от 400 килограма от декар, пише БТА.
Засега са пожънати и 325 хиляди декара с пшеница, като средният добив е 470 килограма от декар. Остава да се реколтират около 900 хиляди декара, но прибирането на реколтата от жито е трудно, има полегнала пшеница, добави Халил. Той припомни, че, според извършените досега огледи, на 100 процента пропаднали са около 1600 декара с пшеница. Другите площи, където огледите все още продължават, пропаднала е между 20 и 80 процента от реколтата.
Засега качеството е добро, коментира още Зия Халил. Земеделските производители от областта са прибрали продукцията и от 130 хиляди декара с рапица, като средният добив е 300 килограма от декар. Неожънати са около 30 хиляди декара.
Жътвата на пшеницата върви много трудно, с много разходи за прибирането на реколтата и много похабена продукция, коментира Стилиян Стоянов - зърнопроизводител и председател на
Асоциацията на зърнопроизводителите в Генерал Тошево. Той посочи, че както добивите, така и качеството на зърното, са по-ниски в сравнение с миналата година. В същото време изкупните цени за житото от нова реколта са около 300 лева за тон, при стартови 350-360 лева за тон по време на миналогодишната жътва.