Плевнелиев иска гарантиране на депозитите до € 100 хил. в КТБ

Парите

14-07-2014, 19:45

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Не бе постигнато съгласие по искания от БНБ спецзакон, който да гарантира пълния обем от депозити в КТБ.

След над 4 часа консултации при държавния глава за банковата система и финансовото състояние на държавата, политиците си тръгнаха от сградата на президентството и оставиха президента Росен Плевнелиев сам на брифинга, при медиите в сградата на президентската администрация.

Тези консултации не са първите, няма да бъдат и последните, увери Плевнелиев. Той припомни, че на последния Съвет е постигнат консенсус да се провеждат периодично консултации.

На консултациите политиците са постигнали съгласие, че доверието в банковата система е ключово, както и да се стартират поредица от мерки. По отношение на КТБ държавниците са категорични, че всички мерки трябва да се основават на справедливостта. Честните данъкоплатци и клиенти на банката да бъдат защитени, а престъпното поведение да бъде наказано, са се съгласили участниците в днешните консултации.

Президентът припомни, че всички депозити до 100 000 евро са държавно гарантирани. Цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това, извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона, увери президентът. БНБ обяви миналата седмица, че КТБ ще бъде закрита каквото е останало от нея ще бъде прехвърлено вдосегашната й дъщерна банка "Креди Агрикол", която ще се национализира.

Проблемът е, че за да могат всички, имащи влогове в КТБ да си ги получат в пълен размер, трябва да се приеме специален закон, срещу което се обявиха редица партии. Без такъв закон, се гарантират единствено тези до 100 хиляди евро. Необходимостта от предприемането на пакет от мерки, които българската държава трябва да инициира и приеме е важно, подчерта държавният глава.

От думите му стана ясно и че държавата разполага с достатъчно финансов ресурс, за да изпълни ангажимента си към вложителите - депозити до 100 000 евро да бъдат гарантирани. Какво ще е бъдещето на суми над тази - остава загадка след днешните консултации. От изявленията на излизащите от срещата политици се разбра  обаче, че не постигнато съгласие по искания от БНБ спецзакон, който да гарантира пълния обем от депозити в КТБ.

Политиците не се разбраха и за това дали в казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство или да се предвиди нов специален закон. Имаше дълги дебати на тази тема, сподели държавният глава. Плевнелиев увери обаче, че сегашното ни банково законодателство е добро и е синхронизирано с най-добрите европейски практики.

Идеята била дали да има специална добавка "КТБ" в настоящата банкова уредба. Тук политическите сили и институциите в лицето на БНБ, правителството и МФ основно, както и някои други институции очевидно в следващите дни ще продължат да търсят окончателно сходство в позициите си, информира Росен Плевнелиев. 

Държавният глава е убеден, че законът ще защити вложителите и ще накаже виновниците. Ще бъдат използвани механизмите на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез с регулациите, подчерта Росен Плевнелиев.

Ще бъде извършен международен одит на КТБ, ще се разкрият активите, закупени с тези кредитите, ще бъдат взети и мерки за възстановяване на „разходите" по случая с КТБ на бюджета и фонда за гарантиране на влоговете в банките. Всеки, който е нарушил закона този път, за разлика от кризата от 1996 година, ще носи своята голяма отговорност, закани се президентът Плевнелиев.

БНБ ще поиска проверка от европейския банков орган за оценка ефективността на надзора върху българските банки, подчерта той. Ще има специална законодателна инициатива за подобряване работата на банковия надзор и ясното носене на отговорност.

Пълен консенсус има за влизане на единния банков надзорен механизъм на ЕС. Това е първата стъпка за присъединяване на България към единния банков съюз, подчерта Росен Плевнелиев.

Не е пропусната и темата за усвояването на еврофондовете, стана ясно от думите на президента. Временно има проблеми в 2 оперативни програми, каза държавният глава. Ще се наложи държавна помощ за общините бенефициенти. По-добре да дадем 200 милиона сега, за да усвоим 2 милиарда после, подчерта Плевнелиев.

Ще се актуализира бюджетът на НЗОК. НС ще приеме и промени в държавния бюджет, дефицитът ще се вдигне до 3%, ще се вдигне и държавният дълг в разумни граници./News.bg/