Кметът отчита проект за изграждане на центрове от семеен тип

Срокът на изпълнението му изтича, финансиран е с 5 милиона лева по ОПРР

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров отчита днес пред медиите изпълнението на проекта „Деинституционализация на деца в риск посредством изграждане на Центрове за настаняване от семеен тип“.

Проектът на стойност 4 751 950,14 лв. стартира на 22.08.2012 г. Финансиран е по Оперативна програма "Регионално развитие", а периодът на изпълнението му е 24 месеца.

По него беше предвидено изграждане на седем центъра от семеен тип за по 12 деца (с две места за спешен прием) в централната част и в кварталите на град Стара Загора, в близост до действащи услуги в общността (социални, здравни, образователни и др.), което да предостави възможност на децата да получат по-качествени услуги и грижи, насочени към задоволяване на техните потребности, както и създаване на възможности за по-пълноценно развитие и интегриране в обществото.

Целта на изграждането на подобен род центрове е те да приемат децата от социални домове, които в община Стара Загора са 8 и трайно да заменят институционалната грижа.

В пресконференцията освен кмета ще участват заместник кметовете Иванка Сотирова и инж. Янчо Калоянов, арх. Иван Кирчев – ръководител на проекта, д-р Антония Тодорова – началник отдел „Здравеопазване и социални дейности" и представители на изпълнители по проекта.