Готовността на лекарите за протести остава

Управляващите се измъкват от ситуацията, коментират от БЛС

Лекарите остават в готовност за протести и ще предприемат такива, ако бюджетът на Националната здравноосигурителна каса не бъде актуализиран. Това заяви пред Bulgariautre.bg д-р Цветан Райчинов, председател на УС на Българския лекарски съюз.
Той обясни, че очакват да видят ще бъде ли обсъдено на утрешното заседание на Министерския съвет такова предложение и дали то ще бъде внесено за разглеждане от Народното събрание.

По повод предложението на Министерство на финансите бюджетът да бъде актуализиран със 100 милиона лева по-малко от исканото от медиците, Райчинов каза, че по този начин ще бъдат осигурени средства  до края на този мандат и евентуално за времетраенето на служебното правителство. И следващото българско правителство, което и да е то, ще трябва да търси отнякъде необходимите средства.

„Измъкват се от ситуацията“, коментира Райчинов. Искрено се надявам депутатите в парламента, които ще имат окончателно думата, да размислят и да има реална актуализация на бюджета на НЗОК. Имаме уверенията на три от парламентарните групи – ГЕРБ, БСП и ДПС, че това ще се случи. С „Атака“ не сме разговаряли, посочи той.

Припомняме, че ултиматумът, който лекарите дадоха на управляващите за актуализация на бюджета на здравната каса изтича днес. Медиците заплашиха, че ако ревизията на план-сметката не бъде осъществена ще има  протести и масови оставки.

От Министерство на финансите вчера предложиха бюджетът да бъде актуализиран със 100 милиона лева по-малко от исканото от медиците. Надзорният съвет на Здравната каса обаче отказа да преразгледа разчетите си и продължава да настоява за допълнителни 328 милиона. От Българския лекарски съюз призоваха да се покрие целият дефицит в касата.