Доказано и научно! Възрастните хора най-лесните жертви на мошениците

Животът

15-07-2014, 13:07

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Баба се хвана на "лекар", даде му много, много пари

80% от жертвите на измами са над 65-годишна възраст

80% от жертвите на мошеници са хора над 65-годишна възраст, показват данни на Федералната търговска комисия на САЩ. Експертите от ведомството донякъде обясняват това с присъщата черта на възрастните хора да се предоверяват на околните, независимо от натрупания житейски опит.

За да разгадаят произхода на неразумното отношение на старите хора към непознати, научен екип от Калифорнийския университет провежда две изследвания. Резултатите дават основание да се смята, че излишната доверчивост се дължи на понижената с остаряването функция на островния дял на мозъчната кора. Към функциите на островния дял на мозъчната кора спадат изграждане на възприятията и анализ на състоянието на вътрешните органи. Резултатите дават основание да се смята, че излишната доверчивост се дължи на понижената с остаряването функция на островния дял на мозъчната кора. Към функциите на островния дял на мозъчната кора спадат изграждане на възприятията и анализ на състоянието на вътрешните органи. На базата на тази информация мозъкът формира модел за безопасно поведение в дадена ситуация.

При теста се констатира, че възрастните много по-често в сравнение с по-младите дават положителна оценка на видимо подозрителни типове. В него са включени 119 души на възраст от 55 до 84 години и още 24 между 20 и 42 години в контролната група, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.