Ученици се включиха при разкопките край с. Красен

Мисия Добрич

15-07-2014, 16:31

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Представители на Община Генерал Тошево посетиха днес археологическите разкопки, които се извършват този сезон край с. Красен. Йото Йотов от РИМ Добрич, като един от ръководителите на обекта, представи в детайли  случващото се на археологическата площадка. По негови думи, в момента се разкрива една поредица от вдълбани скални ниши, 15 на брой, като се предполага, че са от ранно-желязната епоха XII – VI век пр.н.е. и вероятно са използвани за полагане на тленни останки. Открита е керамика, датирана от IX – X век след Христа, от Първото Българско царство, което по думи на Йотов е характерно за тези географски ширини.

Разкопките, за които Община Генерал Тошево е осигурила средства и са организирани от Исторически музей Генерал Тошево, целят да разширят възможностите за туризъм в региона и при добро развитие да се впишат в концепцията за Йовковата Добруджа – притегателен център за културен и исторически туризъм.

В разкопките са ангажирани 10 младежи от двете средни училища в града, членове на Общински младежки съвет – Генерал Тошево.