Вдигат лимита за дълга с 2 млрд. лв. заради КТБ

Новините

16-07-2014, 06:19

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Набелязани били варианти за емитиране на нов дълг в доста широки граници - от 1,2 до 2,7 млрд. лв.

Варианти за държавна намеса за КТБ и за свързаното с нея актуализиране на бюджета е обсъждал миналата вечер финансовият министър Петър Чобанов с шефовете на дирекции и експертите от министерството си.

Обсъждането е трябвало да отговори на въпроса как да се актуализира бюджетът и дали да се предложи само вдигане на лимита за нов дълг, записан в бюджета, или да се промени и показателят за дефицит.
Всички присъствали на обсъждането са били убедени, че ще се наложи вдигане на дълговия таван, независимо от плана за оздравяване на КТБ, съобщиха участници в срещата.

Затова били набелязани варианти за емитиране на нов дълг в доста широки граници - от 1,2 до 2,7 млрд. лв., за да бъде министерството уверено, че може да реагира бързо, в зависимост от политическото решение.

Като най-вероятен размер на емисията е бил приет нов дълг от 1,6 млрд. лв. Повечето експерти обаче настоявали да се остави буфер, който да позволи вземането на гъвкави решения и да се изтлеглят 2 млрд. Бюджетният дефицит пък ще се повиши до 2,8%.

Ако се появи заплаха новият таван да бъде надхвърлен, можело да се поиска от Европейската комисия разрешение парите за спасяване на банките да не се отчитат като дълг. Най-оптимистичната възможност, при която няма да има нужда да се актуализира бюджетът, била вероятността помощта за КТБ да е от 500-900 млн. лв. през фонда за гарантиране на влоговете. Тогава можело да се предложи някои разходи да се прехвърлят за догодина и да няма нов дълг.

Тъй като този вариант бил най-малко вероятен, повечето експерти били на мнение, че ще има нова дългова емисия. Решено било тя да е изцяло вътрешна. Нямало да се излиза на външни капиталови пазари.

Най-вероятно пусането на дълга ще се извършва на стъпки. Една част ще е нова емисия ДЦК и допълването до необходимия размер ще става чрез преотваряне на емисии в обращение. Така щяло да се отмести във времето изплащането на изтичащ вътрешен дълг към края на годината.

Обсъдена била и възможността за пряко обезщетяване на собствениците на запорирани сметки с ДЦК, които да имат падеж в края на годината. Тази опция била оценена като най-малко вероятна. Затова имало идея плащанията към КТБ в какъвто и размер да се наложат да стават само през фонда за гарантиране на влоговете.

Тогава всички банки щели да бъдат помолени да направят авансово и наведнъж дължимите вноски в него, за да го напълнят отново и да могат да се използат. Те ще бъдат и допълнително компенсирани с изгодни за тях съкровищни бонове с по-дълъг матуритет.

 

6000 пенсионери с дебитни карти от КТБ

 

6000 пенсионери са имали дебитни карти в КТБ, по които са получавали пенсии. Веднага след затварянето на банката от НОИ са предупредили хората да заявят сметка в друга банка или пощенски клон, през който да си получат парите за юли. Срокът за промяна е бил 2 юли.

Предупреждения са били правени и лично на засегнатите хора, но имало такива, които отговорили, че ще изчакат 21 юли, когато първоначално трябваше да отвори КТБ.
Пенсиите по банков път са платени на 7 юли. До момента на горещия телефон на НОИ няма оплаквания от пенсионери, че не са си получили парите или не могат да ги ползват, защото са в КТБ, разказаха от института.

НОИ може да изплаща пенсиите във всяка една банка и няма никакви ограничения. Къде е сметката им, зависи само от тяхното желание. За да бъде плащана пенсията по определена банкова сметка или в пощенска станция, хората трябва да подадат заявление в териториалното поделение на НОИ, което обслужва населеното им място.

Доскоро се изискваше и документ от банката, че заявената сметка е наистина на този човек, но това отпадна.
Половината пенсионери получават парите си по банкова карта, показват данните на НОИ. От 2 155 565 души 1 070 492 получават пенсията си в карта. Тези, които се редят пред пощата, са с 14 581 души повече. Най-голям е броят на пенсионерите с банкова сметка в София - 209 006 души.

Заради затварянето на КТБ много работници няма да могат да получат заплатите си, които се изплащат през банката, предупредиха вчера от КТ "Подкрепа". Заради това синдикатите искат със законови промени да се разреши корпоративните сметки, които не са гарантирани, да могат да се ползват и при затворена банка, за да се плащат заплатите.

 

17 млн. лв. на държавни болници блокирани в КТБ

 

Около 17 милиона лева на различни държавни болници са блокирани в КТБ, научи "24 часа".
Кризата в банката на Цветан Василев съвпада с тежката ситуация за цялото лекарско съсловие. Болниците се оплакват, че са пред фалит заради недостиг на пари в здравната каса. Онзи ден финансовото министерство обяви, че ще отпусне 225 млн. лв. вместо исканите от касата 328 млн.

От одита в КТБ ставало ясно, че варненската болница "Св. Марина" има в затворената банка 9 млн. лв. Пред "24 часа" директорът на "Св. Марина" проф. Жанета Георгиева коментира ситуацията като крайно неблагоприятна. "Служителите ни имаха картови сметки в КТБ, но ги прехвърлихме в друга банка. В четвъртък ще си получат заплатите.

Проблемът ни обаче е с фирмите доставчици. Сметките ни са в КТБ и не можем да се разплатим с тях, въпреки че нашата болница винаги е била една от най-коректните в това отношение. Ще събера представители на тези фирми и ще им кажа да чакат, защото друго решение няма", каза проф. Георгиева.

Тя добави, че 35% от болните в интензивните отделения са от цялата страна, но тъй като болницата била най-високотехнологичната, разходите за тях са 10 пъти повече от това, което плаща здравната каса.

6,4 млн. лв. има в КТБ столичната болница "Св. Анна" по данни от одита на КТБ. Тези средства според директора д-р Димитър Димитров обаче не засягали пряко работата . Това са собствени средства, предвидени за инвестиционна дейност от последните години, каза пред "24 часа" д-р Димитров. По негови данни общата сума е под 5 млн. лв., или колкото заработва болницата от здравната каса за около 2 месеца. КТБ била избрана с процедура по Закона за обществените поръчки през 2013 г. със срок 2 г.

Болницата имала и сметка в друга банка, чрез която получава средствата си от здравната каса и превежда заплатите. "Св. Анна" няма задължения и не бави плащания към никого, увери д-р Димитров. "Проблемът на болниците е, че касата не плаща надлимитната дейност, а не състоянието на една или друга банка", добави той.
УМБАЛ - Плевен, не държи парите си само в една банка, разкриха запознати пред "24 часа".

Официално пиарът на болницата Нела Пеева коментира, че болницата е финансово стабилна. Потърсихме я по повод данни, че лечебницата държи в КТБ 300 000 лв.
400 000 лв. пък били блокирани на пловдивската "Св. Георги". "2600 служители си получават редовно заплатите", каза за "24 часа" Татяна Иванова, пиар на болницата. До редакционното приключване на броя обещаното официално становище на ръководството на болницата не беше получено.

Само с 200 хил. лв. в КТБ според одита има софийската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". "Не, нямаме пари там, главният счетоводител щеше да ми каже, ако е така. Със сигурност знам, че основната ни сметка е в друга банка," обясни директорът на болницата доц. Григорий Неделков. Той напомни, че големите затруднения на ИСУЛ в момента произтичат от дефицита на здравната каса.

 

Парите на парното на София в КТБ, но нямало проблеми

 

Над 90% от парите на "Топлофикация - София" са в КТБ, стана ясно след среща между шефа на СОС Елен Герджиков и шефа на общинското дружество Стоян Цветанов.
Цветанов уверил Герджиков, че няма проблеми с плащанията и дори вчера били преведени 6 млн. лв. на "Булгаргаз".

"Ако има риск "Топлофикация - София" да загуби парите, Цветанов ще бъде уволнен, защото това означава инвестиционната програма за тази година да не се изпълни", каза Герджиков. Той поставил въпроса кой ще поеме отговорност.
"Не получих ясен отговор защо над 90% от парите са в една банка", каза шефът на СОС. Решението дали Цветанов да бъде уволнен, ще се вземе, след като приключи проверката на общината.

"Топлофикация - София" има 60 млн. лв. на разплащателна сметка в КТБ. Отделно дружеството държи 10 млн. евро на депозит от продажба на въглеродни емисии. След затварянето на КТБ фирмата е уведомила клиентите си и е посочила сметки в други банки. "Топлофикация" имала 8 обслужващи банки и 26 сметки. Още 2 общински фирми имали средства в КТБ, но по-малко - 20% от парите си там държали "Софийски имоти" и "Пазари - юг".

 

Измамници вкараха в схемите си и КТБ

Teлефонни измамници вече включиха в схемите си и попадналата в криза Корпоративна търговска банка.
88-годишна жена от Русе е дала на мъж, представил се за служител на банката, 920 лв., съобщи МВР. Около 10,30 ч в събота на телефона на бабата позвънил мъж, който се представил за внука от Испания. Той обяснил, че държи депозит в КТБ, която фалирала.

Имал обаче познат банкер, който щял да му изтегли депозита от 14 000 лв. и да гo предаде. Услугата обаче струвала 920 лв., които трябвало да предаде на "служителя на банката".
Старицата дала парите на непознат мъж, а в понеделник се свързала с внука си в Испания и разбрала, че е измамена.