ГЕРБ и Реформаторите с мнозинство при избори днес

Новините

16-07-2014, 06:47

Снимка:

БГНЕС,архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В 43-тото Народно събрание ще влязат общо пет политически партии според проучване

ГЕРБ биха били победител, ако предсрочните парламентарни избори са днес, като събират 38 на сто от реално гласувалите българи.

С голяма разлика на второ място се нарежда БСП с подкрепа от 21 на сто, а зад левицата застава ДПС с 14% от гласовете на гражданите, които ще пуснат бюлетина на изборите за нов парламент.

Четвърто място е отредено за Реформаторския блок с 5 на сто от упражнилите правото си на глас, а челната петица се завършва от партията на Николай Бареков "България без цензура" с 4,3% подкрепа.

Такъв резултат на предсрочните парламентарни избори очертава изследване на Центъра за анализи и маркетинг, направено чрез стандартния метод интервю по домовете между 1024 пълнолетни граждани на страната ни.

Ако изборите бяха днес и партиите събират именно такава подкрепа от българите, то в 43-тото Народно събрание ще влязат общо пет политически партии.

ГЕРБ отново ще владее мнозинството със 111 народни избраници, гласът на БСП ще се чува от 61 депутати, ДПС отново ще е трета парламентарна сила с 41 народни представители.

В следващия парламент своето място биха намерили и Реформаторският блок с 15 депутати, както и "България без цензура" с 12 представители.

Малко над 45% от попитаните българи са категорични, че на 5-и октомври ще отидат до изборните урни и ще упражнят правото си на глас, като вече знаят кого да подкрепят.

Близо 20% искат да гласуват, но още се чудят за кого. Колебаещите се дали изобщо да гласуват българи са 14,4 % от анкетираните, а категоричните, че няма да гласуват са близо 20 на сто от участниците в анкетата.

Около последните събития около лявото политическо пространство у нас, сред които смяната на ръководството на БСП и появяването на новия ляв играч АБВ, близо 14 на сто от запитаните българи искат нова лява партия у нас. 34 на сто обаче се противопоставят твърдо на тази идея. Също толкова голям процент от участниците в проучването не искат и появата на нова дясна партия.

Титлата "най-харесван политик" печели отново еврокомисар Кристалина Георгиева, която събира 37,3 % доверие. Второто място в тази класация остава запазено за президента Росен Плевнелиев с 35,1%, следван от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Политическият лидер, на който най-много хора се доверяват, остава председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. След него е лидерът на АБВ Георги Първанов, а премиерът Пламен Орешарски може да се похвали с цели 20% одобрение (макар че премиерът винаги е твърдял, че не е политик).

Доскоршният "червен" лидер Сергей Станишев събира положителните гласове на 14,5 на сто от участниците в анкетата, като пред него е зам.-председателят на опозицията Цветан Цветанов.

Последен в тази класация е националист номер 1 Волен Сидеров, към когото 4,8% от българите по-скоро имат доверие, а близо 91% по-скоро нямат доверие./News.bg/