Само сафрид и цаца пресни на морето

В момента няма риба в морето и морските вълци вадят оскъдни количества цаца, сафрид и попчета, пише в. "Стандарт".

 Според един от най-вездесъщите в риболова по Добруджанското Черноморие - Виктор Лучиянов, това е нормално за юли. "Рибата, която се лови в нашите води, е миграционна. През този период на годината - през юли, тя мигрира и после през август отново се завръща. Според мен има отлични предпоставки тази година да има много риба в морето и смятам, че от началото на август ще се радваме на богат улов на сафрид, лефер, паламуд и други риби", казва морският вълк с прякор Професора.

 Малките количества риба от морето се търгуват директно, като попчетата са на цена между 4-5 лв., според големината, сафридът е по 6-7 лв. за килограм, а хамсията - до към 2 лв.

 Търговци в магазините са категорични, че по заведенията масово се предлагат твари, отглеждани в садка (мрежа). Даже и попчетата не са нашенски, а от Каспийско море и се търгуват за 4.80 лв./кг. Предлаганата прясна ципура е гръцка срещу 8 лв./кг. Калканът е на цена от 25 лв./кг, като произходът му е испански. Според тях траленето за рапани е виновно за изчезването на рибата и казват, че даже румънците имат повече риба от нас.

 Заведенията по морето предлагат най-евтино наливна бира с цаца - порцията с питието е 4 лв. Според категорията на заведението обаче в Балчик порцията цаца може да се хапне на цена от 2.50 лв. до 5 лв. Най-скъпо излиза порция от деликатесния калкан - между 28 и 36 лв. Порция от лефера е на цени от 20-22 лв. за гръцки и до 32 лв. - за български лефер. Попчетата се харчат по капанчета и ресторанти на цени от 3.50 до 8 лв. за порция, а сафридът е от 6 до 9 лв.