Напаст! Охлюви атакуваха Смолянско, тормозят наред

Животът

16-07-2014, 10:05

Снимка:

zdrave.ws

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Буквално унищожават нивите със зеленчуци, оплакват се земеделци

Охлюви унищожават нивите със зеленчуци, картофи и фасул в общините Смолян и Девин, оплакаха се земеделци. Такова нападение от мекотели никога не е имало, хората са се видели в чудо.

Вредителите са от вида "червен арон" и за първи път се появиха в по- големи количества преди три години в смолянския квартал Каптажа, обяснява Дора Паунова, началник на "Фитосанитарен контрол и растителна защита" – Смолян, пише smolyanpress.net.

С всяка година броят им нараства, а площите, които нападат, стават по-големи. Тази година заради дъждовете те неколкократно се увеличили и са наводнили ливади и градини.

В много села в Девинско и Смолянско всяка сутрин баби "берат" охлюви и ги мятат извън градините, за да спасят насажденията си.

Освен влагата, друга причина за големия им брой, е че хората все по-малко използват препарати за борба с вредители, коментират специалисти.

Борбата с охлювите е много трудна, тъй като и да се пръска срещу тях, прииждат нови от ливадите, които не са напръскани. Трябва всички да обработват срещу вредители градините си, за да им се намали популацията, да се правят по 1 метър сухи просеки около насажденията, за да не могат да преминават и да им се слагат специални примамки със сух спирт, обясни Паунова.

Този вид охлюви се среща в България, но до този момент не е бил така масово разпространен в Смолянско, посочва още тя.