Жители на Красново: Обгазяването продължава (ВИДЕО)

Животът

16-07-2014, 10:43

Снимка:

община Хисаря

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Миризмата ни задушава, оплакват се хора от селото

Жителите на хисарското село Красново, които протестираха в петък  срещу редовното обгазяване на населеното място от цех за дървени въглища, алармират за проблема отново. Те твърдят, че вредни газове във въздуха се изпускат в ранните сутрешни часове и късно вечер. В администрацията на Община Хисаря хората изпратиха кадри, на които се вижда как се случва и самото замърсяване.

„Това е миризма, която ни задушава”, твърди Елена Георгиева – жител на село Красново.

Във вторник до медиите беше разпространена информация от РИОСВ, че са направили проверка във фирма „Карбол”, за която са сигналите на гражданите и е било установено, че няма производствен процес.

Според кмета на село Красново Иван Бабаджанов инспекторите са посетили цеха през деня, а сигналите на местните хора са за обгазяване в ранните и късните часове на деня, а не по обед.

Кметът на Община Хисаря Пенка Ганева, която подкрепи протеста на хората на място съобщи, че е уведомила Регионалната инспекция за околна за проблема. Наскоро те са изпратили експерти в цеха и са констатирали, че той има неизправна инсталация, че не са правени и замервания за чистотата на въздуха и шума, които трябва да се правят периодично. Това е описано в писмо до нея от РИОСВ-Пловдив.

„Надявам се хората, които трябва да следят за опазването на околната среда, да вземат предвид сигналите на гражданите”, заяви кметът Пенка Ганева.

С писмо от Регионалната здравна инспекция в Пловдив /РЗИ/ от 2010 година фирмата е уведомена, че трябва да има само дневна смяна и да спазва нормите за шум и да оценява вредните въздействия върху здравето на населението. Едно от изискванията е било да се изгради плътна ограда, но такава не е направена.

Красновските минерални бани край село Красново са курорт от национално значение. Към курорта съществува минерална баня, строена през 1939 година. Минералната вода е слабо минерализирана и подходяща за лечение на гинекологични и кожни заболявания, както и на такива, които засягат бъбреците, опорно-двигателния апарат и  периферната нервна система.