Комисията за защита на потребителите метна ВиК дружествата

Новините

16-07-2014, 14:01

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ако потребителят не е съгласен с начислените суми и ги оспори, едва след проверка трябва да бъде задължаван да заплати

Два вида неравноправни клаузи присъстват във всички общи условия на ВиК дружествата в страната. Това констатира обстоен анализ на Комисията за защита на потребителите. 

И двете установени неравноправни клаузи представляват уговорки, които са във вреда на потребителите.

Едната предвижда при неизправен водомер месечното количество изразходвана питейна вода да се определя по ред и начин, определени от дружествата, в противоречие с разпоредбите на Наредба №4 на МРРБ. Цитираният подзаконов нормативен акт не урежда хипотезата при неизправни индивидуални водомери. Това от своя страна е позволило на дружествата да регламентират по свое усмотрение в Общите си условия реда за определяне количество изразходвана питейна вода в случаите, когато е налице неизправен водомер.

Втората неравноправна клауза задължава потребителите да заплащат суми в определения срок, независимо от подадени възражения срещу тях и без дружествата да извършват проверка преди това относно основателността на постъпилите възражения. Според КЗП това от своя страна създава предпоставка потребителят да е длъжен да заплати сметки, които може реално да не дължи и да липсва правно основание за начисляването им. Самите Общи условия допускат като възможност грешното отчитане на сметките (предвид наличието на текстове за корекции на сметки). Затова е необходимо да бъде дадена възможност на потребителя, в случай че не е съгласен с начислените суми, да ги оспори и едва след като дружеството извърши съответните проверки, да бъде задължаван да заплати вече окончателно определената сума, твърдят от Комисията.Към всички ВиК дружества са изпратени препоръки за отстраняване на тези две неравноправни клаузи. Една част от операторите са се съгласили с тях и са депозирали в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заявления за промяна на общите си условия. За други от дружествата тече дадения от КЗП срок за промяна на съответните уговорки, които са във вреда на потребителите. Срещу водоснабдителните фирми, които не са изпълнили направените от КЗП препоръки, се завеждат колективни искове за прогласяване от съда на клаузите за нищожни.КЗП информира за неравноправните клаузи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която инициира работна група съвместно със Съюза на ВиК операторите. На срещата са коментирани конкретните текстове и е постигнат консенсус клаузите да се променят, така че да не предпоставят неравновесие в правата и задълженията на страните.Утре в ДКЕВР ще се състои обществено обсъждане на проекта на единни Общи условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите.