Целта на Лаута: Много бизнесмени да дават по 1000 лева на месец

Не трябва да зависим само от един човек, смята новият шеф на Локо Диан Колев

Новото ръководство на Локомотив Пловдив даде първата си официална пресконференция, откакто притежава акциите на клуба. Пред медиите застана адвокат Диан Колев, който е председател на Сдружение „Бъдеще за Локомотив”.

Ето какво заяви пред журналистите Диан Колев:

Сдружение „Бъдеще за Локомотив” е юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано миналата година с цел да подпомага изцяло ДЮШ на Локомотив. Преди 10 дни обаче се случиха други събития, които наложиха да разширим обсега. Акциите на клуба бяха джиросани от предишния притежател – Светослав Мушанов, на сдружението, на което аз съм председател. Управителният съвет на Сдружението се състои от 5 човека – аз, Велин Терзиев, Димитър Ботушаров, Стоян Грозлеков и Константин Думанов.

Изводите, до които стигнахме, анализирайки ситуацията в Локомотив, са, че в днешно време е много трудно един футболен клуб да се управлява от един собственик. Това ни накара да потърсим някакви други варианти, при които Локомотив да има по-добро бъдеще.

Стигнахме до извода, че Локомотив като общност е достатъчно голяма. Имаме страшно много фенове, дори не само в България. Вчера даже говорих с хора от Атланта, които също искат да помагат. Имаме фенове в Лондон, в Германия.

Призивът ни към цялата локомотивска общност е да се събуди и да докараме нещата до успешен край.

В клуба вече са създадени 4 звена, които ще управляват.

Финансов отдел - той ще се ръководи изцяло от УС на Сдружението, чийто председател съм аз. Той ще е върховният орган в клуба. Приблизително е изготвен бюджет за годината. На тази база сме провели и разговорите със старши-треньора и с всички футболисти. Знаете, че постигнахме споразумение с всички футболисти – общо 21 на брой, с които сме подписали договори.

Спортно-технически отдел – той ще се ръководи от треньора Неделчо Матушев. Ще следваме абсолютно принципа за ненамеса в работата му. Той разбира най-много от футбол. Затова сме го избрали и той ще си носи отговорността за спортно-техническите неща в отбора.

Другото основно звено е детско-юношеската школа. От много години на нея не се обръщаше почти никакво внимание. Школа, която е дала на Локомотив имена като Христо Бонев, Гочо Василев, Едуард Ераносян, Аян Садъков...да не изброявам повече, за да не пропусна някой. Но тъжната истина е, че последните футболисти, които са излезли от школата на Лаута, са от доста отдавна. Не случайно ръководителят на школата е в треньорския щаб на Матушев. Така ще се направи най-добрата връзка между подрастващите и първия отбор. Ще има и стимул за тях, като виждат, че най-добрите таланти се привличат при големите.

Четвъртият отдел е административният – той ще движи чисто административните неща за връзка с БФС и организирането на мачовете.

В момента се намираме в ситуацията от приказката за Неволята, която сме учили още от първите години в училище. Чакаме някой да дойде и да оправи положението. Но виждаме, че такъв няма и трябва сами да се изправим срещу трудностите и да почнем да работим.

Важно е да кажем какви са възгледите ни по върпоса от къде ще идват приходите в клуба.

Ние разделяме това на четири подразделения.

Първото е насомено към масата от фенове ни. Ясно е, че една маса от хора винаги ще даде повече от един единствен човек. Стартирали сме кампания за абонаментните карти на клуба, с които хората могат да помогнат много на отбора. Масовото посещение на мачове, с което се слави Локомотив, ще помогне много на клуба ни.

Второто подразделение е ангажирането на много на брой  бизнесмени, които да дават по сравнително малки от гледна точка на бизнеса суми всеки месец. Примерно по 1000 лева, които за бизнеса не би трябвало да са проблем. И за да го правят, те естествено трябва да са емоционално ангажирани с Локомотив или по-скоро с локомотивската общност.

Третото подразделение е намирането на малко на брой хора, които ще осигуряват по-значителни суми. Разбира се, не си правим илюзиите, че ще намерим хора, които ей така да дойдат и да изсипят една торба с пари.

Четвъртият вариант е за привличане на хора, които не са свързани с локомотивската общност, но биха искали да си партнираме. Примерно под формата на реклама – лого на фланелките или пана на стадиона.

Акциите физически са прехвърлени на нас. Има законова процедура за смяната на борда на директорите, която ние вече сме задействали.

Имаме прогнозен бюджес с конкретни параметри, но ще се въздържа да го споменавам, за да не се спекулира. Имаме и варианти да го осигурим. В момента нямаме генерален спонсор, който да застане зад нас.

Аз пак ви повтарям, че нашата общост трябва да се събуди и да не чака да дойде един човек наготово и да започне сам да издържа клуба.