Копаят на Перперикон през август

Искат 72 000 за разкопки

Разкопките на Перперикон това лято ще стартират на 4 август, обяви археологът проф. Николай Овчаров. Според него все още няма яснота какви средства ще бъдат отпуснати от държавата, но той очаква да получи около 72 000 лева. Археологът е категоричен, че тази сума е крайно недостатъчна. Очакванията били да бъдат отпуснати около 200 000 лева, с които да се разкопаят останалите около 60 кв. м. от Акропола.

„Сега ще може да разкрием едва около 20 кв. м.", каза археологът, цитиран от КРОСС. Той категорично се обяви срещу начина на разпределяне на средствата за археологически разкопки от сегашните управляващи. „Държавата трябва да има 4-5 приоритетни археологически обекта, по които да се работи", смята проф. Овчаров. Той допълни, че дори служебното правителство на Марин Райков било отпуснало повече пари от сегашното за Перперикон. Миналата година експедицията на проф. Овчаров разполагаше с около 165 000 лева.

„Най-много пари за разкопки на Перперикон е давало правителството на ГЕРБ. По време на мандата му сме получили общо 720 000 лева", посочи археологът. Той допълни, че при управлението на Тройната коалиция парите за обекта са били 470 000 лева, а по времето на НДСВ - 300 000 лева, пише "24 часа".