Показаха спасените реликви на Аполония

Новините

17-07-2014, 08:57

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Специална изложба събра артефактите открити по време на спасителните разкопки за Водния цикъл на Созопол

Над 200 нови артефакти бяха представени в изложбата "Спасените реликви на Аполония“ в Археологическия музей в Созопол. 

Експозицията показва както историческите пластове на древния Созопол, така и работата по изграждане на Водния цикъл на града, чрез най- големия европейски проект, който се реализира от община Созопол -заяви  зам.кметът Петя Чапевова. Тя запозна присъстващите с изпълнението на проекта,който е реализиран  вече на 70% и благодари на археолозите за работата им, чийто резултат посетителите на музея могат да видят през цялото лято.

"Имахме уникална възможност да работим на терен,който ни разкри много интересни факти от историята на Созопол,  а откритите артефакти са принос не само за историята на града, но и за историята на Българскто Черноморие" - каза ръководителят на екипа на спасителните разкопки Явор Иванов. На събитието присъстваха и археолозите проф. Кръстина Панайотова и проф. Казимир Попконстантинов.

"Спасените реликви на Града на спасението е най- мащабната изложба", която ще остане в постоянната експозиция на музея, заяви директорът Димитър Недев.

 Археологическите разкопки в участъка на „Провлака” показват първите находки от  гробове от ранно античния  и късно античния период  от историята на древна Аполония. Впечатляващи са два гроба на римляни от края на  първи век и началото на втори век. В единият от тях археолозите намират стъклен балсамарий и богато  орнаментирана дръжка от бронзов съд с изображение на богинята Кибела. Това което изумява са фините орнаменти, които са с висока художествена и историческа стойност. Другият обект, който разкрива част от богатата история на древния град са разкопките в близост до административната сграда на общината. Там археолозите се натъкват на гробничен параклис, който датира между 12 и 14 век, с изключителни стенописи. Откритията на Явор Иванов и Димитър Недев на улица "Републиканска" надхвърлят и най- смелите очаквания. Проучванията им разкриват част от Античния некропол на града под чийто пласт излиза част от питеен тръбопровод от края на пети век  пр.н.е., с дължина 2,5 км. Това е най- древния водопровод, откриван в Европа, категорични са историците. По-късно  е намерено и  водосъбирателно питейно съоръжение от първи-втори век пр.н.е.

 Водопроводната система на древните аполонийци  се допълва с разкриването на отточен водопровод в района на пл.” Черно море”. Специалистите го датират в първата четвърт на пети век пр.н.е. Той е бил свързан  със водосъбирателна цистерна, която е била част от древната канализация. Точно тези открития на двамата археолози  показват високо цивилизационния начин на живот на древните жители на Созопол. Уникалното според тях е, че съвременният Воден цикъл с водопреносна мрежа и канализация съвпада почти  напълно с древната канализация