БНТ засне 6-серийна поредица по мотиви на Йордан Йовков

Добрич Лайф

17-07-2014, 09:05

Снимка:

БНТ

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

"На границата" е историческа поредица, която телевизията направи по военните разкази на Йордан Йовков. В поредицата намират място историите на Йовков от времето, когато той е бил мобилизиран в Беломорска Тракия, пише "24 часа". 
Няколко месеца снимки, в които да се виждат три сезона - зима, пролет и лято, бяха нужни, за да се заснемат 6 епизода на нов сериал на БНТ. "На границата" е историческа поредица, която телевизията направи по военните разкази на Йордан Йовков. Шестте серии свързват историите, описани от писателя в цикъла "Край Места".

Всъщност в поредицата намират място историите на Йовков от времето, когато той е бил мобилизиран в Беломорска Тракия. За да пресъздаде обстановката у нас в навечерието на Първата световна война, екипът взе автентични военни уноформи и оръжия и обиколи страната от Синеморец до западната граница. Там засне и най-тежките сцени - на битки и сражения.

Историята в сериала няма да е само от времето на войната. Тя ще се пренася и в днешно време, за да покаже как живее едно 17-годишно момче от дом за изоставени деца. Той намира писмата на Йовков и от тях научава не само много за времето, по което е живял писателят, но и за най-важните човешки качества.

В ролята на момчето влиза младият актьор Мартин Димитров, който завърши трети курс в НАТФИЗ. В "На границата" участват и Валентин Танев, Николай Урумов, Дарин Ангелов, Росица Обрешкова.

Сценарист на филма е Димитър Стоянович, а режисьор - Станимир Трифонов. Изпълнителен продуцент е Пламен Йорданов с компанията си "Инкомс проджект" ООД.
6-серийната поредица на БНТ е  по повод 100-годишнината от Първата световна война, която се отбелязва в Европа през 2015 г. Сериалът ще тръгне наесен.