Масова психоза! Депресия по време на отпуска

Животът

17-07-2014, 12:11

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мнозина изпитват паника от провал на лятната почивка

Все повече хора изпитват паника от провал на лятната им почивка. Колебливото време, поройните дъждове и наводнения вкарват хората в постоянен страх за резервираните преди месеци ваканции. Показването на сцени с наводнени морски курорти още повече засилва паническите нагласи. Така се зароди нов вид страх - от провал на дълго плануваната отпуска, период от годината, който чакаме с нетърпение, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Обикновено залагаме на големи очаквания от броените ни почивни дни. Емоционално жадуваме за  за положителни преживявания и релакс. Разминаването между очакванията и реалната действителност генерира обаче голяма доза стрес. Показването на апокалитпичните картини на наводнения създава допълнително емпатия и депресира гледащите ги. Това кара повечето от нас да се депресират още преди отпуска  или спешно да се връщат от ваканция депресирани.

Основен симптом на отпускарската депресия е постоянното тревожно очакване нещо лошо да се случи както и проблеми със съня и страх от непридвидимото. Надеждата е в подобрение на времето през следващата седмица и нормализиране на температурите до обичайните за лятото, успокоява специалистът.