Ужас! Откриха 327 колби, съдържащи причинители на опасни болести

Оставени били без надзор от десетилетия

Американски учени откриха в склада на медицинско заведение в град Бетесда, щата Мериленд, 327 колби, в които без необходимия контрол са били съхранявани причинители на опасни болести, сред които хеморагична треска денге, грип и едра шарка, съобщиха световните агенции."Опитваме се да установим защо тези образци са били оставени толкова дълго време незабелязани и без контрол", заяви официалният представител на Американското управление за контрол на храните и лекарствата Питър Маркс, пише БТА.

По неговите думи опасните колби са били положени в 12 картонени кутии. Те били открити в стая, в която се поддържала нужната ниска температура, за да може някои от причинителите на заразите да останат активни. Материалът е бил оставен за съхранение в склада между 1946 и 1964 година. Представителите на управлението не уточниха дали надписите на заразните болести, изписани върху етикетите на колбите, съответстват на съдържанието им.

"Фактът, че тези образци до ден днешен са останали без нужния контрол, сам по себе си е неприемлив", подчерта друг представител на управлението Карън Мидтан. Тя припомни, че учените, открили опасните колби, незабавно предупредили  компетентните власти, които поели съхранението им, за да не възникнат зарази. Такива не били констатирани.По-рано този месец в същото медицинско заведение бяха открити шест безотчетни колби, съдържащи образци на опасния за човека вирус на едрата шарка, съхраняващи се от 1950 година. И тогава заразата не можа да се разпространи. Достъпът до зданието е бил закрит от 1960 година. До 1972 година учреждението се използвало от Националните институти за здравеопазване на САЩ, а после преминало под контрола на Американското управление за контрол на храните и лекарствата.