АПИ: Пътен възел "Запад" не е наш ангажимент

Държавата си изми ръцете с общината

От Агенцията по пътна инфраструктура не елегатно избягаха от отговорност за един от най-важни обекти за решаването на проблема с трафика в Бургас и по цялото Южно Черноморие - пътен възел "Запад".

Те си "измиха" ръцете с община Бургас, и с пояснението, че това е неин, а не техен ангажимент като държавна институция, която всъщност трябва да работи в полза на общините. 

За инфраструктурния проект, който Бургас очаква, шефът на АПИ  - инж. Стефан Чайков коментира: "Това е ангажимент на Община Бургас, а не наш. Въпросите за него са техен проблем и не съм запознат".

Според кмета на Бургас  Димитър Николов обаче това не е може да бъде коректен отговор на държавна институция, предвид че именно държавата е уредила финансирането от 4 млн. лв. от Министерството на финансите. 

"Преди две години получих писмо, че финансирането на пътен възел "Запад" е залегнало в бюджета на държавата. Въз основа на него имаше обществена поръчка за изпълнител. Проектът сега е замразен и ще ни начислят санкции заради спирането. И малките деца разбират, че този проект е много важен за нас, като значението му е за националния трафик. Ние сме инвестирали там близо 1,7 млн. лева по закупуване на частни терени и изготвяне на проект", коментира Димитър Николов.