Войната за тайните на КТБ се ожесточава

Новините

18-07-2014, 06:27

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вече се очертават ясно двата лагера - единият иска да унищожи банката и клати валутния борд, другият се опитва да защити финансовите устои на държавата

Фронтът, който КТБ отвори, не засяга само банката или банките. Това е война за финансовата стабилност, за институциите, за устоите на държавата. Сега странни събития от предните месеци изглеждат по-обясними. Сигналът за нападение сякаш бе даден с онази пресконференция, на която лидерът на ДПС Лютви Местан най-неочаквано обяви, че партията му се отказва от партньорството си с БСП, отрича се от бащинството си над кабинета "Орешарски" и се ориентира към предсрочни избори. Ударът срещу банката явно е бил добре прицелен - за период на безвластие, когато парламентът е пред разпускане, правителството е пред оставка, а изборите предстоят, но са достатъчно далече. 

Следете внимателно кой какво говори днес. В единия лагер са хората, които се опитват да очертаят обективно картината, да дадат решения, да предпазят от погрешни стъпки. В другата група са онези, които продължават да вадят компромати, да подхранват неспокойство и да засилват усещането за криза и апокалипсис, без да предлагат нещо конструктивно. Те задават въпроси обвинения, изразяват се двусмислено със заплашителни недомлъвки. Това не решава нито един проблем, само увеличава усещането за тотална поквара. А забелязвате ли как министър-председателят изчезна? Големият финансов спец Пламен Орешарски потъна в гробно мълчание. Дали защото е гузен, или защото така му е наредено - кой знае. Но тъй става все по-невидим, всички се питаме къде му е оставката. Вместо Орешарски оня ден се произнесе пресслужбата на МС - за да увери, че МС "продължава да подкрепя усилията за намиране на решение за КТБ". Мерси за уверенията, но къде са идеите на "експерта" Орешарски? Каква му е позицията? 

В кризи експертите говорят - както се случва и сега. Забележителното е, че с малки изключения финансовият елит е единодушен - КТБ не попада в графата "неспасяеми случаи" 
На другия полюс са паникьорите, които тревожно говорят за кражби и източване - обвинения за престъпления, които тепърва трябва да се доказват и наказват. Фалцетно звучи дори БНБ, която уж беше тежка институция. 

Клиентите на КТБ, вложителите, не могат да чакат, те искат решения и искат да разполагат с парите си в КТБ и "Креди Агрикол". Тогава? Ако банкерите смятат, че КТБ може и трябва да бъде подкрепена, няма никаква причина да слушаме авторите на компроматите, които ни убеждаваха, че депутатът Делян Пеевски е бил мишена на килъри, че Цветан Василев заръчал да му натоварят в чували 206 милиона лева и че компотите са компютри (или обратното).

Забележете, че на фона на голямото теглене от КТБ много хора, които не са подозирали за сценария, си оставиха парите в КТБ. Не само скулпторът Вежди Рашидов, но и "печени" финансисти и банкери като Стоян Александров например. Или като шефа на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски, чиято агенция бе направила преглед, за да даде оценка за КТБ през май - малко преди драматичните събития. Оценката бе добра - както и на агенция "Мудис", която не откри нищо притеснително в банката, когато през март потвърди рейтинга й. Да добавим и липсата на забележки от одитора на КТБ - KPMG. 

Впрочем много ще е любопитно да се прегледа списъкът на големите тегления от КТБ 
в последния месец преди поставянето й под особен надзор и да се анализират собствениците на едрите суми. Вероятно ще се очертае ясна картина за кръговете, решили да вземат на абордаж КТБ. "На 18, 19 и 20 юни след множество медийни публикации ...от банката бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева", написа БНБ в изявлението си от 11 юли. Много е важно да се разбере КОЙ е изтеглил големи суми в тези критични дни. Това очевидно не са дребните вложители, които се наредиха на опашка.

Притеснително е обаче, че в момента огромна власт е съсредоточена в ръцете на двамата квестори на КТБ, назначени от управителя на БНБ. Те са властелини на досиетата и тайните на Корпоративна банка. А вече има странни течове на информация. Депутатът от БСП Атанас Мерджанов размаха секретен одиторски доклад, според който в КТБ имало някакви 2 млрд. лева. А Йордан Цонев от ДПС обясни пред медиите, че получил уверения, че Делян Пеевски нямал вземане-даване с КТБ и това било установено от квесторите по поръчка на управителя на БНБ. Меко казано, странно. И води към въпроса дали някой в сянка не държи на къс повод Иван Искров, каквито съмнения вече се появиха, и дали това не важи и за квесторите. Нека си спомним изявлението на БНБ от 11 юли за "криминалния случай КТБ". Там четем: "По данни на квесторите на 19 юни - само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро." Точно това твърдение, размахано пред широката публика от БНБ, отиде като сигнал в прокуратурата и послужи като "виза" за влизането на обвинението в КТБ. Точен пас, нали! После хората на Сотир Цацаров признаха, че историята с изтеглените за няколко часа срещу разписка 206 милиона е пълна фантасмагория, но важното е, че прокуратурата получи повод да влезе в поставената под специален надзор КТБ. 

По същата схема сигналът за готвено убийство срещу Пеевски в съчетание със сигнала на Протестна мрежа преди това вкара ДАНС и прокуратурата в сградата на бул. "Цар Борис" 159, където съжителстват офиси на КТБ и на фирми на Цветан Василев. 

Още по-притеснителното е, че вместо да се изяснява, картината за КТБ всеки ден се обърква все повече. Мистерията с липсващи документи за 3.5 млрд. лева кредити продължава. Мътилката тръгна от БНБ. "Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев", обяви почти сензационно на 11 юли централната банка, опитвайки се да мотивира намерението си да ликвидира КТБ. БНБ съобщи още, че "тези действия ...навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби" и че "е възможно да доведат до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони". Това "изявление" не е писано от финансисти. То е от същия жанр като сигнала за готвено покушение срещу Пеевски. Даже и развоят се оказа същият - прокуратурата първо обвинява, после се поправя и извинява. Съобщението е написано така, че хем да внушава, че в КТБ са вършени ужасни безобразия в особено големи размери и че Цветан Василев е завлякъл много пари, хем ако някой от КТБ реши да съди авторите на текста, да не може да спечели делото, защото са изказани не твърдения, а предположения. За да стане циркът пълен, прокуратурата опроверга БНБ - няма липсващи или унищожени досиета. А дали липсващите части от досиета са "съществени" или не и дали има умисъл и престъпление в неприлагането на финансов отчет на длъжника например - тепърва ще се изяснява. 

А защо не си представим друга версия за истерията около КТБ - че документи за едри кредити към знакови получатели наистина липсват, но защото Цветан Василев ги е взел със себе си в чужбина като оръжие и застраховка? Наскоро в интервю за "Сега" Гроздан Караджов от Реформаторския блок обяви, че войната е за архивите на КТБ, за тъмните й тайни. Банката е кредитор на големи сделки, обслужваше компании титани. В нея има документи за многомилионни преводи и договори за заеми и за залози, свързани с мастодонти като БТК, "Булгартабак", БЕХ, мултиплекси, вестници, телевизии и т.н. Множат се хората, които смятат, че Цветан Василев не е отмъкнал чували с милиарди, но е изнесъл досиета с огромна компроматна мощ. 

Банкерът, който от юни пребивава зад граница, обяви, че е поискал и получил европейска съдебна защита и че вече е дал показания... 

"БНБ не може да управлява криза. Проблемът с КТБ можеше да бъде решен за седмица", произнесе присъдата Георги Кадиев, доскоро депутат от БСП. Въпросът е дали БНБ не може, или не иска... Наскоро Искров призна, че Оманският държавен фонд е предложил да подкрепи КТБ. Явно и оманците не са повярвали, че банката е неспасяемо източена. Не се разбра защо БНБ ги отряза. И защо отказа помощ на КТБ в дните на голямото теглене, а после подкрепи ПИБ? 

"Аз мога да оправя тази банка. Има десетки решения за учените, знаещите и можещите, така че да не се прехвърля всичко върху гражданите на България. Не давам никаква заявка - не само аз, и други могат да оправят банката. И аз съветвам банката да не се ликвидира, а да се опита да реши въпроса и да не се товарят хората с плащания", заяви бившият премиер Иван Костов пред bTV. Подобни изявления вече направиха десетки икономисти и банкери. БСК даже излезе с много строен и логичен план за справяне с кризата с КТБ. Но дали управляващите търсят изход от трудната ситуация? Дали целта не е наистина дестабилизация на страната? И дали, ако има пъклен сценарий, можещите и почтените ще успеят да го преборят - за да минимизират щетите от войната, които винаги се пишат на сметката на нас, данъкоплатците.