В Събота: Пловдивският владика Николай навършва 45 години

Да му е честито - в аванс

В събота Пловдивският митрополит Николай ще навърши 45 години.

Роден е роден на 19 юли 1969 г. в София. Завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия в столицата. През 1990 г. е подстриган за монах във Враца от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник.

През 1993 г. е ръкоположен за йеромонах от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Известно време служи като ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски".

На 29 юни 1993 г. е възведен в архимандритско достойнство и става протосингел на Софийската Света митрополия. През 2001 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата "Знеполски" и изпълнява функциите на викарий на Софийския митрополит Светейшия Български патриарх Максим.

През 2007г. година Знеполският епископ Николай е избран за Пловдивски митрополит с убедителна преднина както при епархийския избор в град Пловдив, така и от членовете на Светия Синод на Българската православна църква.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай е известен с последователното отстояване на позициите на светото православие и дълги години, въпреки своята младост, беше непримирим борец срещу разкола в Българска православна църква. Сега е един от най-активните архиереи в Светия Синод на Българската православна църква, съобщава Фокус.