5 неща, с които да убиете скуката, докато навън вали

Кой каза, че не можете да правите нищо интересно без компютър?

Обичаме природата, но понякога ни се налага да сме малко критични към нея. Колкото и да опитваме да не мрънкаме прекалено, не можем да отречем, че дъждът и бурите напълно провалиха лятото ни – независимо дали се намираме в столицата, по Черноморието или някъде между тях, и в най-хубавите и обещаващи дни все ще се намери да завали.

В днешно време стоенето вкъщи ни се струва прекомерно скучно занимание. Особено, ако от съображения за безопасност се налага, щем не щем, да си изключим компютъра... и дори телевизора!

Нещата, които можем да правим в дъждовно време, всъщност са добре забравените “тихи” занимания, които голяма част от нас са отписали като опция. И така, дъждът навън е идеалното време да:

1. Изпробвате кулинарните си умения

Експериментирането и новаторските практики в кухнята са почти като игра – забавни и пълни с неизвестни. За тях са необходими две неща: ентусиазъм и време. Е, ако навън вали и сте принудени да си стоите вкъщи, вече имате в изобилие и от второто.

Развихрете се! Изровете старите семейни рецепти, записвани по листчета и бележници през годините, и ги комбинирайте със собствените си велики идеи. Резултатът не е най-важното за това занимание, но то предлага всички предпоставки той да бъде главозамайващ.

2. Почерпите малко вдъхновение

Не сте творец? Пълна заблуда. Всички сме творци – просто някои са малко по-добри от други. Извадете фотоапарата и направете (от безопасно разстояние) най-добрите снимки на дъжда, на които сте способни. После винаги можете да ги съберете в специална папка на компютъра си или да ги принтирате и да ги вплетете в личния си интериорен декор. Добре ще паснат под стъклената витрина на холната масичка; поставени в рамки ще играят ролята на стилни фотографии за стената, а дори биха могли да бъдат отлични подложки за чаши.

3. Нарисувате дъга

Какъв по-добър момент да се отдадете на игри с децата? Изненадите на природата, добри или лоши, могат да са чудесен генератор на детското въображение. Използвайте мухата за вдъхновението и измислете различни интересни занимания. Например: миниконкурс за рисунка (в който преспокойно можете да се включите и вие). Можете да съберете най-малките и заедно да измислите и разкажете интересна приказка. Или каквото друго ви хрумне.

Темата на заниманията е ясна – дъжд.

4. Обърнете внимание на половинката си

Тичайки след задачи и срокове, колко често ви остава време да поседите с любимия, без да използвате това време, за да обсъждате общите си битови ангажименти? Та дори и за това.

Направете си кафе. Поговорете. Или просто застанете един до друг и се наслаждавайте на кътчето спокойствие, което природата ви подарява.

5. Не правите нищо

А това откога не ви се е случвало?

Релаксацията познава различни форми и занимания – упражнения, йога, книга, сън. За всички рядко имаме време.

В съвременния свят обаче често няма по-ценна възможност от тази да останете насаме със себе си и с мислите си и да поемете дълбоко дъх. Това ще ви даде неочакван тласък за изпълнения със задачи следващ ден.