Карловци изнасят знамето на Левски (СНИМКИ)

Градът има празник

Карлово отбелязва 177 години от рождението на Васил Левски

С тържествена Света литургия в храм “Свети Николай” започнаха тържествата посветени на 177-та годишнина от рождението на Васил Левски и Празника на Карлово. В храма за първи път бе изложено копие на иконата на Света Богородица Троеручица /Троянски манастир/, която е дарение.

След църковната служба гостите и жителите на града се преклониха пред гроба на майката на Апостола Гина Кунчева. С литийно шествие, водено от карловските свещеници на площад “20-ти юли “ бе поставено началото на традиционния Общонароден събор. Състоя се и тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и град Карлово. Отслужен бе молебен за благоденствието на града и жителите.

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов посрещна участниците в юбилейния 20-ти национален туристически поход “По стъпките на Левски”. Над 220 участници, разпределени в 7 лъча, взеха участие в похода. Най-малкият участник е 3 месечното бебе от фамилията Недкови, които всяка година участват в инициативата.

От 11.15 часа в НМ “Васил Левски” се състоя литературно-музикална програма “Свободата е семе” в изпълнение на ученици от СОУ “Васил Левски”. Златан Тодоров – Председател на комитет “Васил Левски” – Карлово връчи наградата на комитета на скулптура Иван Томанов. Д-р Емил Кабаиванов връчи благодарствен адрес и кристал с лика на Васил Левски на проф. Иван Стоянов – Председател на Фондация “Васил Левски”.

От 16.00 часа в зала “Васил Караиванов” на Община Карлово ще се проведе литературен салон, организиран от НМ “Васил Левски”. От 18.00 часа на площад “20-ти юли” ще се състои Национален музикален преглед на Общинските организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В 20.20 часа от НМ “Васил Левски” с военен ритуал ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, което е ушито по поръка на Апостола. Шествие под съпровод на духовия оркестър на 61-ва Стремска механизирана бригада ще се отправи към площад “Васил Левски” за откриването на тържествения митинг-заря по случай 177 години от рождението на Васил Левски.