Житото падна до 250 лева

Цената на земята също се очаква да тръгне надолу

Цената на пшеницата от новата реколта падна под 250 лв. за тон, разказват земеделци. Пазар обаче все още няма, защото купувачите изчакват да видят какво ще е качеството на житото, преди да започнат да дават оферти, пише "Стандарт".

По данни на Националната служба по зърното голяма част от пшеницата ще бъде с влажност над нормалната. Така от нея няма да може да се прави качествен хляб. Затова надеждите на зърнопроизводителите за по-добри цени с напредване на жътвата едва ли ще се оправдаят, коментират наблюдатели на пазара.
Данните от световните борси също не са в полза на родните производители. Житото поевтинява между 10 и 20 на сто на различните пазари, като най-драстично е намалението на цената в Черноморския регион. Причините за срива в цената, от една страна, са рекордните добиви в световен мащаб, а от друга - намаленото търсене, коментира Васил Симов, шеф на Софийската стокова борса. Според протоколите от сесиите на борсата продавачите искат 300 лв. за тон от стоката си, но търсене за нея няма. За ечемика се предлага цена от 240 лв. на тон. Купувачи предлагат и 250 лв. за тон царевица. Фермерите се оплакват, че с тези цени на зърнените култури не могат да покрият дори разходите си, направени за отглеждането им. Много фермери отчитат, че средствата, вложени в производство, надхвърлят с около 30 на сто евентуалните приходи от продажба на стоката.
"То е все едно да купиш сирене по 8 лв. и да го продаваш по 6 лв. При тези цени ще има масови фалити на фермери и само до 2 години земята отново ще се покрие с тръни, както беше почти до 2006 г.", споделя Стоян Николов, който отглежда жито. Прогнозите на стопаните са, че скоро голяма част от тях ще се откажат от земята, която обработват. Цената на земята също се очаква да тръгне надолу заради прогнозите за по-слаб интерес към нея.