Барак Обама: Путин рискува да се сблъсква с нови санкции

The Financial Times: САЩ обвиниха сепаратистите за съдбата на полет MH17

Американският президент Барак Обама заяви в петък, че полет MH17 на Малайзийските авиолинии е бил свален от ракета, изстреляна от територията под контрола на проруските сепаратисти, докато в същото време САЩ засилват натиска върху Москва заради ролята й в кризата в Украйна, предаде The Financial Times.

В най-резкия коментар на западен лидер относно свалянето на пътническия самолет, Обама каза, че сепаратистите в Източна Украйна са били обучени от Русия в използването на противовъздушни оръжия. Американският лидер добави, че руският президент Владимир Путин рискува да се сблъска с нови санкции, ако не обуздае сепаратистите и не прекрати насилието в Украйна.

Същевременно, международните следователи поискаха безпрепятствен достъп до полето в държаната от сепаратисти територията близо до границата с Русия, където в четвъртък се разби Боинг 777 с 298 души на борда.

Изказването на Обама предвещава остро засилване на напрежението между Запада и Русия, което може да повлече със себе си по-строги санкции срещу цели сектори на руската икономика, коментира изданието.