И двете черни кутии на падналия самолет открити в Украйна

Новините

19-07-2014, 09:09

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Те ще бъдат предадени на правителствената комисия

И двата бордовите самописци (известни като "черни кутии") на малайзийския пътнически самолет, който катастрофира в Донбас, са намерени и са на територията на Украйна. Това съобщи украинският министър на външните работи Павло Климкин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Кутиите са намерени, и се надявам, че ще бъдат предадени на правителствената комисия", каза той в интервю за украинската "Обществена телевизия". Климкин отбеляза, че в състава на комисията, която ще разследва обстоятелствата около катастрофата, са влезли представители на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), Холандия и Малайзия, а също така и експерти от САЩ - страната производител на самолета.

Френски и германски експерти също пристигат в Украйна. Франция поставя двама свои експерти на разположение на украинските власти и предлага технически средства за участие в разследването на обстоятелствата около разбиването на машината, която вероятно е била свалена от ракета.

Германски експерти пък ще участват в международните усилия по откриване и идентифициране на телата на загиналите 298 души от самолета. Германската криминална полиция ще изпрати двама свои специалисти от Комисията по идентификация, които заедно с представители на други страни в най-скоро време би трябвало да започнат работа на мястото, където се е разбил самолетът.

Междувременно държавният департамент на САЩ не се съгласи със становището на руския президент Владимир Путин, че трагедията с Боинга е станала поради продължаването от Киев на силовата операция в Югоизточна Украйна.

„Трагедията с малайзийския Боинг-777 в Донецка област стана поради ескалацията на конфликта, до която доведоха действията на опълченците, а не поради решение на Киев”, подчерта на редовния си брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки, предаде ИТАР-ТАСС.

Машината на "Малейжа еърлайнс", летяща от Амстердам за Куала Лумпур, се разби в четвъртък вечерта в Донецка област. Загинаха всички намиращи се на борда 298 души.