Вандали масово бият таксиджии

Вандали нападат таксиметрови шофьори през нощта

Драстично са се увеличили атаките над бакшиши от началото на годината, твърдят потърпевши. Агресивни клиенти се опитват да спрат жълтите коли, като се хвърлят директно върху тях, а после заплашват водачите.

Няма официални данни колко често служителите на таксиметровите компании претърпяват инциденти, тъй като рядко се оплакват в полицията. Според хора от бранша обаче имало поне по 3-4 подобни случая дневно.

„От 15 години карам такси, но такова нещо не помня. Последните няколко месеца почти нямам дежурство без някакъв инцидент", оплака се таксиметровият шофьор Георги Велинов, цитиран от „Всеки ден". Най-често подпийнали младежи бягат, без да си платят сметката, но това било бял кахър в сравнение с агресивните клиенти, които заплашвали с бой, вадели ножове или направо пребивали таксиджията.

„Имам колеги, които след дежурство направо ги откарват в болница. Миналата седмица един колега - Данчо, едва не бе убит", разкри Георги. „Като видя пияни клиенти, изобщо не им спирам. Но ми се е случвало да скочат върху колата, особено като спра на светофар и да се опитват да разбият прозорците", твърди бакшишът.

В по-тежките случаи се намесва полиция. За по-маловажните обаче няма възмездие, тъй като се завежда производство срещу неизвестен извършител и след известно време се прекратява. Щетите по колата се поемат от застрахователите или от самия таксиджия. Вандалите не понасят никакви последствия.

Таксиметровите шофьори са организирали множество протести през годините заради опасните условия на труд, в които работят. Имаше и няколко случая с убити хора, които вдигнаха на крак гилдията в цялата страна. „Ние качваме всякакви хора, не знаем кой какъв е, как да се пазим", пропищяха таксиджии след няколкото зверски убийства. Най-пресният случай е на бай Мето от Пловдив, който бе пребит до смърт на 25 май миналата година. Апелативният съд в града постанови доживотен затвор за убиеца Александър Скръчков, който бе заловен след повече от 2 месеца издирване.