Плевнелиев поздрави българските дипломати

По повод Деня на дипломатическата служба

За мен е изключително удоволствие да ви поздравя по повод Деня на българската дипломатическа служба – 19 юли. На тази дата преди 135 години с указ на Княз Александър Батенберг са назначени първите български дипломатически представители в чужбина, заявява президентът Росен Плевнелиев в писмо до българските дипломати по случай Деня на дипломатическата служба, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Всяка годишнина е повод за равносметка и анализ на изминатия път. От Освобождението през Съединението и обявяването на Независимостта, родната дипломация винаги е работила за утвърждаването на българската държавност. През изминалите 135 години поколения български дипломати с професионализъм и с достойнство отстояваха интересите на България и българските граждани на международната сцена”, се казва още в писмото на президента Росен Плевнелиев.

„През последните 25 години, благодарение на последователните усилия на българската дипломация, бяха осъществени двата основни външнополитически приоритета на страната – членството в НАТО и в ЕС. България твърдо и уверено следва своя цивилизационен избор – да бъде част от семейството на модерните държави, в които човешките права, принципите на демокрацията и върховенството на закона са норма”, припомня още Росен Плевнелиев.

Държавният глава благодари на българските дипломати и техните семейства за упоритостта и отдадеността, с която изпълняват своя дълг за утвърждаването на авторитета на България. „Убеден съм, че и занапред дипломатическата служба ще продължи да отстоява националния интерес в съответствие с европейските демократични ценности”, подчертава още в писмото си до българските дипломати президентът Росен Плевнелиев.