Вредно ли е чопленето на семки

Животът

19-07-2014, 18:00

Снимка:

eyebg.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

И да, и не

Познавате ли някой, който никога да не е чоплил семки? Да, обикновени, печени слънчогледови или тиквени семки. Няма такъв, нали?

Дори, в нашия технически век, интересът към семките не стихва. Търсачките са засипани с въпроси:

- Не е ли вредно да се ядат много семки

- Всичко за ползата от семките

- Пълнее ли се от семките

- Как се пекат семките

- Колко семки има в 1 кубичен метър

- Каква е печалбата от семките

- Могат ли бременните да ядат семки

- Печени семки за либидо…

Достатъчно е, по-нататък можем да не продължаваме. Защо е толкова изкусително яденето на тези малки пришълци от прериите на Северна Америка, пренесени в Европа от испанските конкистадори?

Отговорът е достатъчно прост. Оказва се, че чопленето на семки е своеобразна медитация, имаща определен психотерапевтичен ефект. Монотонността и еднообразието на процедурата постепенно въвеждат в състояние на транс. Човек престава да реагира на външни дразнители и успокоява нервите си, а това, в наше време е много полезно, нали?

При мюсюлманите, чопленето на семки по време на разговор, се смята за проява на неуважение към събеседника.

Преди няколко години в Румъния, официално е въведена забрана за чопленето на семки по улиците. Дори по булевардите на столицата са поставили предупредителни билбордове. И на други места по света е забранявано чопленето на обществени места. Е, до селата не са стигнали.

Да се пренесем в Америка. В САЩ съществува доста известна марка семки „Давид“. В тази красива опаковка, с тегло точно 163 грама, семките са осолени и изсушени, с пикантен доматен сос и вкус на бекон. В пакетчето е поставена и инструкция за правилно чоплене – „Отворете семката със зъби, изяжте ядката, изплюйте люспата и бъдете щастливи“. Колко жалко, че при нас не е известна тази инструкция – пакетче печени семки би ни правило всеки ден по един час щастливи!

Да се върнем към нашата тема – полезно ли е да се ядат семки? Да изброим полезните им качества:

- Семките съдържат толкова необходимия на организма ни калций. Количеството е колкото в плодовото мляко или сметаната.

- Богати са на вещества, укрепващи кожата ни и нормализират баланса на основите и киселините в организма.

- Внимание, мъже! Семките са извор на витамин Е, витамин който подхранва вашата потенция. Дневната доза се съдържа само в половин чаша за вода. Ето я нашата балканска виагра!

- За да имате здрави и блестящи коси, на организма е необходим определено количество цинк. Слънчогледовите и тиквени семки са много богати на цинк. Яжте семки.

Както всичко в нашия живот, семките имат и друга страна – имат и вредни свойства, които също трябва да бъдат отбелязани:

- Чоплейки семки, вие разрушавате зъбния емайл.

- Но това не е най-страшното. Слънчогледът изсмуква от почвата, с помощта на корените си, олово и кадмий и насища с тях ядките. Имайки в предвид съвременната екология, тази гадост при чопленето попада в организма ни. За сведение на „любителите на семки“, излишъкът на кадмий предизвиква заболявания на бъбреците, хипертония и умствена изостаналост.

След такава доза полезна информация, всеки е свободен да решава полезни ли са или вредни семките.

За тези, които са прочели горните редове и остават приятели на семките, ще дадем няколко практически съвета как правилно да ги изпекат, за да останат лакомство и да доставят удоволствие.

Преди печенето, семките трябва да се измият със студена война, за да се отмие праха. След това веднага се изсипват в тиган, по възможност чугунен.

Семките трябва да се пекат като постоянно се разбъркват с дървена лъжица. Като започнат да пукат, махаме от печката тигана, без да спираме да разбъркваме с лъжицата. След кратка пауза, отново поставяме на огъня и така повтаряме 3-4 пъти.

Накрая изпечените семки трябва да се изсипят върху равна дървена повърхност, покриват се с памучна кърпа и се оставят 10 минути за „доузряване“.

Източник: kak-da.combg.eu