Активираха се свлачища в устието на река Дяволска


Има активирани частични свлачищни процеси в района на Приморско в устието на река Дяволска, която преля през седмицата, каза за Радио „Фокус”-Бургас д-р Димитър Германов, кмет на община Приморско. Директна опасност обаче няма.

„Факт е, че преди две години и половина общината входира проект за укрепителни дейности в Комисията по бедствия и аварии тогава, а сега Комисия по подпомагане и развитие към МВР. До този момент той ни беше отказан поради невъзможност за финансиране. Надявам се сега държавата да оцени необходимостта за бърза инвестиция, за да може да се блокира този процес. За проекта са необходими около 1 милион и 800 хил. лева”, обясни кметът.

По думите му има частични нарушения на пътни инфраструктури в Приморско и в село Веселие. „Целият ресурс на общината е ангажиран за възстановяването на всички проблемни точки. Работи се непрекъснато”. Пътят Созопол- Приморско в участъка на моста на река Ропотамо, който беше наводнен, е стабилен. „Няма почти никакви нарушения по него. Проблемът беше огромното количество вода, което дойде от реката. Късно вечерта в деня, в който беше обявено бедствено положение, към 21.30 часа, водата се оттече. В момента пътят е изчистен и е проходим”, каза д-р Германов. Към момента той не може да се каже каква е стойността на нанесените щети в община Приморско след поройните дъждове.

"Проблеми с питейната вода в Приморско не е имало въобще през цялото време. Има частични нарушения във водподаването само в село Веселие. В рамките на 24 часа проблемът ще бъде решен. При 100 литра на квадратен метър в рамките на 3 часа в Примроско и над 240 литра в село Веселие просто нещата са много драматични", описа ситуацията кметът Германов.