Илинден е! Не влизайте в морето!

Според народното поверие на този ден морето взема жертви!



Днес е Илинден – най-големият от всички летни празници в християнския календар. Съществува старо поверие, че на този ден морето взема най-много жертви. Старите моряци казват, че жертвите са като курбан за Св. Илия.

С поверията до тук, но реалността е, че морето става много опасно от днес. Илинден идва с мъртва хватка на вълните. От днес нататък времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре, предупреждават рибарите. Затова старата традиция повелява на този ден да не се влиза в морето – нито с лодка, нито на плаж. Вярващите летовници спазват стриктно това правило и не припарват до морето на 20 юли, а също и на 2 август, когато се празнува Илинден по стар стил.
Според народните поверия на Илинден не се работи, защото гръм може да удари човек. Ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.
На Илинден имен ден празнуват всички, които носят имената Илия, Илиян, Илин, Искра , Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо;Илонка;
Този празник в България носи и друг знак - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война. По стар стил този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден. Но независимо, че не е точната историческа дата, денят на свети Илия е повод да сведем глава пред героизма на въстаниците.