Проливните дъждове и бурите не прогониха туристите от морето

На юг ситуацията е овладяна и не е причина за провал на сезона

Бурните дъждове в Бургаско и наводненията, причинени от тях, не изплашиха туристите. Лошото време не изгони хората, решили да изкарат лятото си по родното Черноморие. На юг ситуацията е овладяна и не е причина за провал на сезона, смятат от Бургаската регионална туристическа камара (БРТК).
През месец юни 2014 година в региона са посрещнати близо 300 000 туристи, като се наблюдава 8.8 % ръст на почиващите по Южното Черноморие в сравнение с юни 2013 година, написа topnovini.bg
Сложната политическа ситуацията в Украйна е дала своето отражение. Туристите от бившата съветска република, за които българското Черноморие е любима дестинация, това лято са намалели с 22 %. Спадът обаче според туристическата камара не е фрапиращ.
Най-голям е спадът на холандските туристи – 73 %, финландци – 40.5 % и швейцарци – 31.4 %.  С 29 % са намалели туристите от Естония. Англичаните също са по-малко тази година с 9 %.
За сметка на това обаче значителен ръст се наблюдава на туристи от Латвия и Литва – 51.6 % и 51 %. Почиващите у нас от Беларус са се увеличили през юни с 44 %. Повече са и руснаците и израелците – със 17 % и 11 %.
Очакванията и на кметове и представители на туристическия бранш са ръстът да се запази до края на лятото и лошото време и политическите сътресения да не окажат негативен ефект върху родния морски туризъм.