Сепаратисти отнесли телата след падането на MH17

Сепаратистките бунтовници са изнесли всички 196 тела, открити от спасителите на мястото на катастрофата

Журналисти АП видели двама проруски бунтовници да товарят тела в чували на камиони на мястото на катастрофата вчера, след което ги откарали в неизвестна посока. Тази сутрин според журналистите от АП не се виждат тела на мястото на катастрофата и спасителите претърсват полето само за части от тела. Наоколо не се виждали и въоръжени сепаратисти.

Кореспондент на АФП потвърди от мястото на падането на самолета, че не се вижда нито един труп, и че сепаратистите, които охранявали мястото, изглежда са си заминали.

Говорителката на украинската служба за извънредни ситуации Наталия Бистро, че спасителите в територията, контролирана от бунтовниците, работят под натиск и са били принудени да предадат телата на въоръжените сепаратисти. Коментар от тях – няма.

„Не знаем къде ги отнесоха“, казва тя.

Железничари, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че тела от мястото на катастрофата са били натоварени на хладилни жп вагони на гарата в град Торез, на 15 км разстояние. Очевидец видял пет сиви вагона на гарата, поне един от които явно бил с включено, работещо охлаждане.

 „Товареха нещо и ни казаха да изчакаме“, разказва очевидецът.

„Това са трупове. Докараха ги през нощта“, казал дежурен служител от гарата на Торез. По думите му вагоните щели да бъдат транспортирани в посока на Иловайск – град още по на изток към границата с Русия.

По-рано днес бе съобщено, че украинското правителство и проруските сепаратисти са постигнали предварително споразумение за отстраняването на телата от мястото на катастрофата. Вицепремиерът Володимир Гройсман потвърди, че тленните останки ще бъдат складирани в железопътни хладилни вагони. Те трябва да бъдат откарани в лаборатория в Харков, на повече от 250 км от мястото, извън територията под контрола на бунтовнците, предаде ДПА. По думите му в района близо до село Грабово (Храбове на украински) има около 900 бунтовници.

Информациите за разлагащите се тела под горещото лятно слънце дни наред предизвикаха възмущение по целия свят, особено в Холандия, откъдето са повечето от половината жертви. Агенцията цитира думите на украинския спасител Александър Пилюшни на мястото на катастрофата, който претърсва за телесни останки днес в района на Грабово, че вчера на бунтовниците отнело няколко часа докато откарат телата. Той и колегите му нямали избор, освен да ги предадат.

 „Те са въоръжени, а ние – не. Дойдоха, натовариха телата на камиони и ги откараха нанякъде“, разказва той.

Спасителите не могат да обяснят какво е станало с останалите 102 тела на загинали, които още не са открити.

Говорителят на Националния съвет за сигурност на Украйна – Аркадий Лисенко, каза, че проруските сепаратисти правят всичко възможно, за да укрият доказателство, че руски ракети са свалили самолета.

Според него бутовниците са отнесли телата от мястото на катастрофата, изменяйки обстановката на мястото на произшествието, което би трябвало да бъде отцепено, за да могат разследващите да установят кой и как е причинил падането на самолета, пише vesti.bg.