Цветан Василев влезе в задочна война с Ксавие Лапер дьо Кабан

Банкерът отговори на обвиненията, които френският посланик отправи към него

Задочен диалог се проведе в медийното пространство между банкера Цветан Василев и посланика на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, предаде "Дарик".

В съобщение до медиите днес мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) коментира телевизионно интервю Кабан, излъчено на 18 юли, 2014 г. по БНТ.

Ето какво заяви Цветан Василев:

1. Никога и по никакъв повод не съм се опитвал да си организирам среща с френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан, нито по някакъв начин съм търсил съдействие от него.

2. Ако той е на мнение, че моята дейност "никога не е била добра нито за България, нито за Европа", защо досега си е мълчал, а не е уведомил съответните органи в ЕС и България, както би направил един истински "приятел на България", за какъвто посланикът се опитва да се представи?

3. Ако той застава зад думите си, че "Тази банка не е била нормална банка и може би надзорът на тази банка не е бил толкова сериозен", защо не е уведомил нито съответните органи, нито френските инвеститори, които само преди месец продадоха Креди Агрикол България ЕАД на Корпоративна търговска банка АД?

В своето интервю в петък Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан заяви, че икономическата дейност на мажоритарния собственик на поставената под особен надзор КТБ Цветан Василев не е била добра нито за България, нито за Европа.

По думите му именно това причината да не се е срещнал с него.

Битката между Делян Пеевски и Цветан Василев ни доведе дотук, но нещата не са толкова явни, каза посланикът преди два дни.

"Тази банка не е нормална банка, но това го разбрахме много ясно само преди месец", заяви френският дипломат и обясни: "Когато представители на френски компании излагат пред посланика свои инвестиционни намерения, той понякога им казва, че не би искал като посланик да разговаря с потенциалния им партньор. Предупреждава също, че в някои сектори въпросните хора са твърде влиятелни и без партньорство с тях развитието на конкретната дейност е невъзможно".