Ако Хемингуей беше жив ...

115 години от рождението на големият американски писател

21 юли 1899, Оук Парк, Илинойс, САЩ. Това са датата и мястото, където се е родил Ърнест Хемингуей. Един от най-известните американски писатели, автор на романи и кратки разкази. Журналист.

Носител на Нобелова награда за литература от 1954 г. и награда Пулицър от 1953 г. за книгата му „Старецът и морето“. Той е бил част от така нареченото „Изгубено поколение“ - група от американски бележити литератори, които живеели в Париж и други европейски страни в периода от края на Първата световна война, до Голямата депресия. През 40-те години на XX век Ърнест Хемингуей е фигурирал в списъците на съветските агенти в САЩ под кодовото име „Арго“. Вербуван е през 1941 г. малко преди пътуването му в Китай.
Едни от най-известните му творби - Слънце изгрява, Сбогом на оръжията, Да имаш и да нямаш, За кого бие камбаната - филмиран през 1943 година, с участието на Гари Купър и Ингрид Бергман, Райската градина, Истинска при първа светлина.
Самоубива се на 61 години. На 2 юли 1961г., Кечъм, Айдахо, САЩ.

Няколко вечни цитати от Хемингуей:
„Ако изпитваш безпокойство по малко всеки ден – ще изгубиш сума ти години. Ако нещо не върви, както трябва, поправи го, ако можеш. Но се научи да не се безпокоиш. Безпокойството с нищо няма да ти помогне.“;
„Обичам да слушам. Слушайки внимателно, научавам много. Много хора никога не слушат.“;
„Щастието при интелигентните хора е най-рядкото нещо, за което знам.“;
„Богатите не са като нас с вас - те имат повече пари.“;
„Всичко, което е далече от морето, е провинция.“