Записите на разговори между сепаратистите са автентични

Това потвърдиха щатски експерти

Американски експерти са потвърдили автентичността на подслушаните телефонни разговори между двама лидери на проруските сепаратисти, доказващи, че те са свалили малайзийския самолет, съобщи посолството на САЩ в Украйна.

"Аудиоматериалите, предоставени на медиите от украинската служба за сигурност, бяха проучени от анализатори от разузнавателните среди, които потвърдиха, че става въпрос за автентични разговори между известни сепаратистки лидери, основавайки се на съпоставка със записи на известни сепаратисти", посочи в изявление посолството, цитирано от "Франс прес".

Според изявлението основната теза, основаваща се върху няколко елемента, е, че самолетът, изпълняващ полет МН17 вероятно е свален от ракета "земя-въздух" "Бук", изстреляна от територията, контролирана от сепаратистите в Източна Украйна.

„През последния месец установихме засилване на потока от тежко въоръжение, предназначено за сепаратистите, което се прехвърля през границата от Русия към Украйна. В края на миналата седмица Русия изпрати към сепаратистите колона с военна техника, съставена от близо 150 транспортни средства, сред които танкове, бронетранспортьори, артилерия и реактивни системи за залпов огън.

Разполагаме също с информация, че в база в югозападната част на Русия се провежда бойна подготовка на сепаратистки бойци. Програмата на тази подготовка включва обучение за използване на системи за противовъздушна отбрана." - се казва в изявлението на американската страна.

„Бойците на проруските сепаратистки сили показаха високо ниво на владеене на работата със зенитно-ракетни комплекси и през последните няколко месеца свалиха над 10 самолета, сред които два големи транспортни самолета." - са казва още в съобщението.

В становището на американската страна се посочват и представените от украинското правителство съобщения от самите сепаратисти, от които става ясно, че те  притежават системи „Бук" (SA-11), както и съобщения от социалните мрежи за прехвърляне на системи SA-11 през населените места Торез и Снежное.

В американската позиция се подчертава  също, че многобройните изявления на сепаратистите за свален самолет и за използваните от тях системи „Бук", по-късно са били премахнати от социалните мрежи.

От своя страна, шефът на украинското контраразузнаване Виталий Найда заяви че  ракетните установки, с които е свален малайзийският самолет са били руски, а хората, които са боравили с тях са руснаци.