Дъждовете засегнаха земеделци в Бургаско, на места прибират с до 30 % по-малко пшеница

Парите

21-07-2014, 09:56

Снимка:

bgdnes.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Причина за лошото състояние на посевите са обилните валежи

С 20 -30 % по-малко пшеница от предвиденото ще приберат на места стопаните в Бургаско. Това се отнася за тези, които досега не са успели да приберат реколтата си. Това прогнозира  земеделският производител и член на Управителния съвет на Съюза на зърнопроизводителите Янчо Проданов.
Причина за това са обилните валежи, които неминуемо са дали своето негативно отражение върху реколтата. В пъти повече от нужното са падналите количества дъждове в областта за последните няколко месеца, които са и едни от най-важните за състоянието на посевите, написа Topnovini.bg
В промеждутъците без валежи стопаните побързаха ударно да приберат пшеницата. Тези от тях, които не успяха обаче, ще приберат значително по-малко количество. „Навсякъде е валяло, който е сварил да прибере до миналата седмица, е добре, но има места, където още не е прибрана. Който не е приключил, оттук нататък ще е много трудно”, обясни Проданов.
Заради влагата на места пшеницата е легнала на земята, което ще възпрепятства прибирането на реколтата на 100 %. Пшеницата, която се жъне оттук нататък, ще е с по-лошо качество, като това ще отрази негативно върху цената й, обясни земеделецът.
Друга беля, която нанесоха дъждовете, са болестите. Жълта ръжда покоси пшеницата на места в Бургаско. Тази болест не е регистрирана в региона от 1961 година насам, но лошото време и ниските за сезона температури са провокирали появата й.