"Дойче бан” поема управлението на БДЖ?

Очаква се мениджърите да оздравят железопътната компания, която в момента има 700 млн. лв. дългове

Германските железници “Дойче бан” проучват за международен мениджмънт на БДЖ, като перспективата е управлението да премине изцяло към немската компания.

Това е било договорено между премиера Пламен Орешарски и представители на “Дойче бан интернешънъл” на среща във вторник, съобщи министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов, цитиран от "24 часа".

Ден по-рано от Министерския съвет обясниха само, че германците са обещали да окажат експертна помощ на БДЖ.

“Имаме нужда от практични решения, които да променят визията за развитие на дружеството, а не от консултантски проекти, които да стоят добре по лавиците”, казал пред германците Орешарски според официалното съобщение на Министерски съвет.

Международните мениджъри ще трябва да предложат решения за оздравяване на компанията и развитието ѝ като транспортен оператор, след това управлението ще премине изцяло към “Дойче бан”, разказа Папазов за идеята.

До седмица немците трябвало да направят оферта за цената на услугите им, но договорът за управление на БДЖ можело да бъде подписан и от следващото правителство, каза транспортният министър.

От международните мениджъри се очаквало да оздравят железопътната компания, която в момента има 700 млн. лв. дългове, от които през юли 172 млн. лв. бяха просрочени.

Трябва да предложат и модел за преструктуриране на холдинговата структура на БДЖ.
“До този момент са правени много оценки за спасяване и развитие на БДЖ, но само от финансови институции и консултанти. Искаме сега да ползваме помощта на хора, които разбират от транспортния бизнес и железниците”, обясни Данаил Папазов.
Министърът подчерта, че “Дойче бан” е най-голямата и успешна компания за пътнически и товарни железопътни превози в света.