Сумата за рушащия се паметник на Петрова нива тъжно малка

Една 11 хил. лв. са събрани месец преди 111-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Месец преди 111-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, едва 11 500 лева са постъпили в благотворителната сметка за реставрация на паметника в местността Петрова нива край Малко Търново.

Монументът, който всяка година събира хиляди българи, е в окаяно състояние. Огромна пукнатина зее точно в средата му и опасността да се срути е реална. Според специалисти състоянието му е толкова лошо, че се налага да бъде съборена почти до половината и изградена наново.  70 000 лв. са необходими за нейното спасяване,  става ясно след направено обследване

От  две години кметът на община Малко Търново Илиян Янчев алармира институциите с молба да обърнат внимание какво се случва на паметното място. През миналата година Министерството на отбраната е отпуснало 17 000 лв., от които 4 500 са дадени за процедурата по проектиране.

„След като видяхме, че почти никой не желае да помогне за решаването на проблема, преди няколко месеца заедно с историческия музей в града открихме набирателна сметка. Не мога да не се чувствам обиден заради пренебрежението към историята, незачитането на културната и историческата памет от страна на държавата“, казва Янчев. 

 „Отчаяното положение изисква отчаяни мерки, общината е бедна и не може сама да се справи с финансирането на ремонта, а държавата нехае. Затова се обръщаме към всички, които милеят за българщината и не са патриоти само на хартия. Това е нашата история и е наш ангажимент да не я оставяме да се превърне в купчина камъни, потънали в забрава. Нека се покажем достойни за земята, която още пази кръвта на дедите ни и да не забравяме, че Илинденско- Преображенското въстание е един от най-мащабните актове на съпротива по нашите земи“.

Седмици преди тържествените чествания на годишнината от Илинденско - Преображенското въстание, Илиян Янчев е решен заради безопасността на хората, които ще почетат паметта на Преображенци, да постави защитни съоръжения около паметника. 

Всеки, който желае да помогне в набирането на средства за паметника може да го направи на следната сметка:

 

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ “ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ФОЛ”

БУЛСТАТ:  102826129   

IBAN:  BG05UNCR70003119850362  

BIC: UNCR

БАНКА  УНИКРЕДИТ БУЛБАНК