Интересни факти за дъжда

Вдъхновени от дъждовното време, решихме да ви запознаем с няколко любопитни факти за дъжда.

Всъщност дъждът е причината за появата на прогнозите за времето по радиото. Когато американски собственик на радиостанция бил застигнат от дъжд, той открил нова рубрика за прогнози на времето, която транслирала по няколко пъти в денонощието.

През ХVІІ век във Великобритания е приет закон относно дъжда, според който грешното прогнозиране на времето се наказва със смърт.

В Сан Франциско метеорологичната станция прогнозира дъжда с вероятностно съотношение, например 4/6. Просто 10 местни метеоролози гласуват дали ще вали или не, а резултатът се обявява на слушателите в този си „относителен“ вид.

В Португалия дъждът представлява уважителна причина да не отидете на работа.

 В гр. Пара жителите сверяват часовниците си по дъжда, тъй като пороите се изсипват по едно и също време.

 В гореща и суха Ботсвана хората се поздравяват с думата „пула“, която означава „дъжд“. Националната валута на страната също се казва „дъжд“.

 Жителите на Уганда не се страхуват от гръмотевици, защото в страната гръмотевични бури има 250 пъти годишно.

 В Куба дъждове валят само по време на сиестата, а в Тайланд – само нощем.

 В американския град Уайнсберг (Охайо) от сто години вали на 29 юли.

 Играта „дартс“ също е измислена заради дъжда. Преди години стрелци с лък били застигнати от порой по време на състезание. Те отишли в местната кръчма и започнали да мятат къси стрелички по мишена на стената.

Ако се притеснявате, че дъждът ще ви намокри, то по-добре отидете в пустинята. Човек може да остане съвсем сух под дъжда, ако се намира в пустинята. В пустините всъщност често валят дъждове, но никой не разбира за тях, защото капките капките просто не стигат до земята. Те се изпаряват във въздуха от горещината.

Източник: Woman.bg