Мерките срещу "син език"

Животът

22-07-2014, 16:34

Снимка:

ovcete.wordpress.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Пазарджишко

Във връзка с разпространението на "син език" сред преживните животни на територията на област Пазарджик се въвеждат поредица от предпазни мерки, посочи д-р Гошо Ганев, експерт в Областна дирекция "Безопасност на храните" – Пазарджик, съобщава Фокус.

Животните трябва да се изкарват на паша в интервала от 8 до 19 часа. Забранява се нощната паша. Животните задължително трябва да се третират с препарати с репелентно. Стопаните трябва да извършват дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на преживни животни, местата за съхранение на торта и местата за водопои. Техен ангажимент е да уведомят кмета на населеното място 24 часа преди третирането и собствениците на пчелини преди извършване на ДДД-мероприятия с цел предпазване на пчелите от отравяне. Забранява се предвижването на животни до съседни ферми, отглеждани в животновъдни обекти, с изключение на тези предназначени за незабавно клане, след извършен клиничен преглед и обработка с инсектициди. Клането следва да се извършва само в определени кланици, на територията на областта.

Едно от основните задължения на фермерите е да сключат незабавно договори с ветеринарни специалисти, които да следят здравния статус на животните във фермите, каза още д-р Ганев.

На стопаните се забранява да закупуват преживни животни с неизвестен здравен статус и произход.