Ветеринарите на протест, оплакват се от натиск

Мисия Пловдив

23-07-2014, 08:00

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Профилактичната програма не се изпълнява от началото на годината, а има многото болни животни, казват те

Днес областна колегия на Български ветеринарен съюз ще проведе протестен митинг пред сградата на Областна дирекция по безопасност на храните.

Причината за недоволството е продиктувана от писма на изп. директор на БАБХ Пламен Моллов, с които практикуващите ветеринарни се принуждават да подписват декларации за отказ да изпълняват профилактични мероприятия по животните.

В писмата на г-н Моллов се съдържат недвусмислени ултиматуми и заплахи за спиране на достъп до информационната система на БАБХ, макар че в Закона за ветеринарната дейност е записано изискването всяка манипулация да се въвежда именно в тази система. Така се създава практическа невъзможност за практикуващите лекари да работят законно и според правилата, аргументират се ветеринарите.

Не отказваме да изпълняваме профилактични дейности по животните, но както заявяваме вече четири месеца, ние не сме в състояние да работим на цени в пъти под себестойността на услугата, която предоставяме, казват още те.

Профилактичната програма не се изпълнява от началото на годината до този момент въпреки тежката епизоотична обстановка с регистрирани болни животни от Теберкулоза, Туларемия, Син език и др. Масово животинската продукция, която достига до консуматора, е от неидентифицирани животни с неизвестен здравен статус. Животните не са ваксинирани за Антракс, не са изследвани за Бруцелоза и Заразен епидидимит, което крие сериозни рискове от големи икономически загуби за фермерите в страната, посочват още недоволните.