Защо някои хора са "по-вкусни" за комарите?

Животът

23-07-2014, 10:17

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Налични са няколко основни хипотези, които учените разработват

Случвало ли ви се е да сте в помещение или на открито с много хора и само вие да се оплаквате, че ви хапят комари? Напълно е възможно и не си въобразявате! Кои са предпоставките, които ви правят по-предпочитан деликатес за комарите от останалите, обяснява сайтът Az-Jenata

Защо комарите хапят?
Само женските комари хапят, тъй като им е нужен изолевцин – важна аминокиселина, която е необходима за снасянето на здрави яйца. Затова той е жизненоважен за комарите, а най-добрият източник са кръвоносните съдове.

Защо комарите са привлечени от някои хора?
Проучванията все още продължават, защото точните причини не са съвсем установени. Но са налични няколко основни хипотези, които учените разработват:

1. Генетичните особености може да са в основата на повишената ви предразположеност към ухапвания от комари. Съставът на кръвта ви е като магнит за комарите.

2. Върху кожата се намират някои химикали, които варират в зависимост от индивидуалните особености на човека.

3. Повишеното наличие на стероидни хормони (например хормоните на стреса) и високите нива на холестерол в кръвта също могат да имат силно притегателно влияние за комарите.

4. Високите нива на пикочна киселина в кръвта са друга предпоставка за повече ухапвания от комари. Бременните жени и възрастните хора отделят по-големи количества въглероден диоксид, което ги прави "по-вкусни" за досадните нашественици.

5. Жегата и изпотяването, което бива провокирано от нея привличат комарите.

6. Ако сте любители на бирата знайте, че и тя може да е виновна. Вследствие на консумацията на бира кръвта се насища с определени съединения, които се излъчват от кожата и дъха. Това от своя страна е магнит за нахалните гадинки.

7. Някои бактерии по кожата могат да са привлекателни за комарите.

Ако имате проблем с комарите можете да се опитате да ограничите някои храни или да се подложите на кръвни тестове, за да проверите нивата на някои вещества в тялото си, ако това е възможно, разбира се. Ако генетиката си е казала думата сте безсилни.