Андрей Ковачев: Много пациенти в Европа нямат достъп до качествено здравеопазване

Провежда се дискусия на членовете на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП

“Достъпът до качествено здравеопазване трябва да бъде приоритет както за европейските институции, така и за страните-членки”.  Това заяви българският евродепутат Андрей Ковачев ( ГЕРБ/ЕНП ) по време на дискусията на членовете на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент с министъра на здравеопазването на Италия Беатриче Лоренцин. Тя представи приоритетите на Италианското председателство на Съвета на ЕС в областта на здравеопазването.

В изказването си Андрей Ковачев подчерта, че има много пациенти в Европа, които нямат достъп до качествено здравеопазване там, където живеят. Те не получават навременна диагноза и терапия в родните си страни. Здравните неравенства карат пациентите да мигрират към държави от ЕС, в които могат да намерят необходимото лечение. Същото се отнася и до здравните работници, които напускат страните си в търсене на по-добри условия за работа. Затова този проблем е общо за Европа предизвикателство.

В този смисъл Андрей Ковачев попита министър Лоренцин дали неравният достъп на европейските пациенти до качествено здравеопазване в отделните страни-членки на ЕС ще намери място и в дневния ред на Съвета на Европейския съюз, след като Комисията и Парламентът вече се обявиха за мерки на европейско ниво.
Препоръките на Съвета на ЕС в рамките на т.нар. Европейски семестър за 2014 г. говорят за сериозни слабости на българското здравеопазване.
"Препоръките на Съвета са много сериозен сигнал към България, който говори за съществени слабости в управлението на здравеопазването. Не бива да гледаме на тях като на наказание, а като на катализатор на реформите в здравния сектор, които ще улеснят достъпа на българските пациенти до качествена медицинска грижа", допълни Андрей Ковачев, който наскоро бе избран за член на Председателството на Европейския парламент.

Той работи по проблема със здравните неравенства в страните-членки на ЕС още в първия си мандат като евродепутат. През 2013 г., заедно с българската Национална пациентска организация и Европейския пациентски форум, Андрей Ковачев  бе домакин на конференция в Европейския парламент, която постави началото на Партньорство на европейско ниво за достъп до качествено здравеопазване. Предстои платформата да стартира официално в следващите месеци.