В Добричко прибраха над 375 хиляди тона пшеница

Приключила е жътвата на пшеница в община Добричка

Средно по 479 килограма от декар пшеница прибират земеделските стопани в област Добрич, сочат данните на областната дирекция "Земеделие".
Досега са ожънати 782 657 декара, което е 63,56% от засетите с тази култура площи. Производството до момента е 374 705,7 тона. Приключила е жътвата на пшеница в община Добричка, където средният добив е 520 кг./дка. Пред приключване са стопаните от общините Каварна и Шабла, където са ожънати 82% от площите. Там добивът е съответно 480 и 430 кг./дка, съобщи БТА.
Според директора на Добруджанския земеделски институт доц. Иван Киряков, добивите в различните части на областта варират в зависимост от сортовете, пръсканията, количеството на валежите.
Според него, качеството на пшеницата, като цяло, е добро. Няма покълване, няма и фузариоза, каквито опасения имаше преди жътва.
Средният добив, който получават от полетата на института, е 450-500 кг./дка. Засега се жъне само сортът Енола. След последните дъждове добивът се е понижил. Според Иван Киряков,
няма проблем да бъдат удовлетворени заявките на земеделските производители от страната за семена от този сорт, които са за 1200-1300 тона.