Топ тенорът Камен Чанев извисява глас в операта „Аида”

Бургас Лайф

25-07-2014, 12:47

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

С „Аида” завършва Музикалният фестивал „Варненско лято”

Триумфалният марш от операта на Верди ще пренесе публиката в древен Египет

В понеделник вечер Летният театър ще се преобрази в египетски храм, за да стане сцена на любовта между красивата етиопска принцеса Аида и египетския военaчалник Радамес. На 28 юли, от 21:00 часа  бургазлии и гостите на града ще могат не само да се насладят на може би най - известната опера на Верди, но и да чуят ангелския глас на Камен Чанев.

Гостуването му в Бургас е събитие, защото Чанев е сред  десетте най-добри тенори на планетата и се чувства като у дома си на световни  сцени, сред които: Щатсопер, Дойче опер в Берлин, Лицео в Барселона, Ла Фениче във Венеция и много други. Тенорът  ще  вземе участие в Летните музикални празници „Емил Чакъров”  специално по покана на директора на Държавна опера Бургас – Александър Текелиев.  В образа на робинята Аида, която всъщност е пленената етиопска принцеса, ще видим сопраното Таня Иванова.  Живот на бащата на Аида , етиопският крал Амонасро,  ще вдъхне талантливият баритон Марян Йованоски. Амнерис – дъщерята на фараона, която също е влюбена в Радамес, ще бъде изиграна от мецосопраното Даниела Дякова. В ролята на върховния жрец Рамфис ще чуем баса Делян Славов. Режисьор на спектакъла е Павел Герджиков, а диригент Иван Кожухаров.

Благодарение на красивите гласове на певците, публиката ще съпреживее любовта и вътрешната борба на главните герои – да останат верни един на друг или да изберат страните, на които принадлежат.  В крайна сметка това, което ги събира, е смъртта.  Докато дъщерята на фараона плаче в храма на Пта, че жреците са осъдили любимия й заради измяна, в гробницата отдолу той умира в любовна прегръдка с Аида. Етиопската принцеса заменя свободата си за смъртта, но с любимия.

Представлението в понеделник обещава да изненада публиката с епичните си мащаби. Разкошната сценография и костюми  ще превърнат сцената и певците в легендарните персонажи от  „Аида”. Въпреки че се смята, че операта е посветена на откриването на Суецкия канал, всъщност произведението е във възхвала на древната египетска цивилизация. За „Аида” казват, че е една от оперите, която човек трябва да гледа поне веднъж в живота си.