Нови мерки за сигурност по морските курорти

Полицията отчита намаление на престъпността в Слънчев бряг

Хеликоптер е на разположение и на болницата в Бургас. Той е част от мерките за сигурност  на туристите в курортите. Летателната машина излита при всеки спешен случай, нуждаещ се от бърза медицинска реакция и в състояние за по-малко от час да превози болен от мястото на инцидента до болница по преценка на лекарския екип.

5 минути и 15 секунди – точно толкова време беше необходимо от решението на лекаря, че удавник се нуждае от спешна помощ в болница и подаването на сигнала до кацането на специализиран  медицински хеликоптер на плажа в Слънчев бряг. За експеримента на водните спасители от Червения кръст бяха предупредени само полицията и диспечерите  по контрол на въздушното пространство. Целта беше да се провери реакцията както на лекарските екипи,  така и на пилотите на хеликоптера. Според Иван Георгиев, старши-спасител важни са като цяло от първата минута на забелязване на пострадалия до  момента, в който бъде предаден на медицинския екип. Възможността за бързо превозване на пострадали е част  от високите стандарти за оценка на сигурността във всеки курорт по света.

Друг важен показател  за спокойствието на туристите е нивото на престъпността. Търговци, които работят в курорта от години, са категорични, че през това лято липсват колоритните момичета,  които се издържат от джебчийство. От МВР признават, че срещу джебчийките са проявили особена твърдост още в началото на сезона. От началото на сезона до този момент в Слънчев бряг няма и нито един банкомат  с намерено в него скиминг устройство. Появила се обаче нова мода в изнудването, съобщава БНТ.

 Почерпени среднощни клиенти на еротик барове получават букет от танцуващи момичета с бутилка шампанско, след час обаче се оказва, че забавата е прекалено солена и трябва да платят за нея над 2000 евро,  а ако откажат следва тормоз. Равносметката до момента показва намаление на престъпността  с 25% в сравнение с миналата година.