Най-добрата почивка за годината е два пъти по десет дни

Животът

26-07-2014, 08:22

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Истински организмът започва да почива след 3-ия ден

Два пъти по десет дни отпуск е оптималният вариант за почивка на работещите през годината, показва допитване на БТА до службите по трудова медицина. 

Според синдикатите обаче в повечето предприятия практиката показва, че хората предпочитат  да изхарчат 20-те работни дни - регламентирани от Кодекса на труда (КТ) - наведнъж. Тази тенденция става по-отчетлива, особено след отпадането от Кодекса на изискването поне половината от отпуската да се използва наведнъж, а останалата  част да се разпределя по преценка на работника след одобрение на работодателя, коментира Величка Микова, юрист "Правна защита на труда" в КНСБ.

Снежана Славчева, директор "Индустриални отношения" в Българската стопанска камара (БСК) отбеляза, че има практика работодателите от малки и средни предприятия от услугите да пускат персонала си в колективен платен годишен отпуск заради невъзможността работниците да се заместват. Това най-често става във фирмите от шивашката индустрия - между две поръчки, в счетоводните къщи и др. 

Десет дни не са достатъчни за пълноценна почивка, но са единственият вариант при гарантирания в КТ размер на отпуск, коментира за БТА д-р Мария Чернаева, ръководител на Служба по трудова медицина. Кратките почивки по няколко дни са неефективни, защото организмът ни се нуждае от адаптация дори и към почивката. Ако през три месеца ползваме по пет работни дни за почивки, надали ще се възстановим достатъчно, коментира Величка Микова от КНСБ.

Специалистите посочват, че извън посочени в КТ професии, при които е предвиден допълнителен отпуск, за всички хора се отнася този оптимален ритъм на отдих - през шест месеца по десет дни. Липсата на физическа активност при хората, които се занимават с умствен труд, не може да бъде наваксана за тези десет дни, отчита д-р Мария Чернаева.

Същевременно специалистите по трудова медицина препоръчват почивката ни да не бъде аналогична на извършваната от нас работа през годината. Ако сме заети в строителството, не е подходящо през отпуската да се заемем с ремонт на къщата или ако сме постоянно зад бюро, според специалистите е по-добре да се възползваме от активен отдих. 

Освен това, за да бъдат максимално оползотворени тези десет дни, е необходимо през останалото време да имаме здравословен и активен начин на живот. Специалистите по трудова медицина съветват още при избор на далечна дестинация за отдих да знаем, че имаме нужда от почти седмица време, за да влезем в местния ритъм, след което да се  потопим в почивката. Освен това е добре при планирането на броя на почивните дни дори и в страната, да се отчете колко дни ще отидат за път и те да се добавят към исканите дни за отдих. При един ден път е необходим още един ден за възстановяване и така организмът започва да си почива едва на третия ден от отпуската ни.

Пропуските през годините на правото на отпуск рефлектират по-късно върху здравето ни и най-малкото това се проявява в хронична умора и хронифициране на някои заболявания.