Чуждестранен зъболекар работи без лиценз в София

Тайсир Ел Джамал Мохамад - това е името на човека, който се представя за зъболекар и "лекува" без никакви права в центъра на София

За д-р Джамал разказа Виолета Зашева пред Нова телевизия. Препоръчали й го познати като човек, който работи бързо и взима малко пари, съобщава медията.

"Няма вода в машината. Дава чаша на пациентите, от която те пият. Плюят в мивката, която обаче също не е свързана с ВиК инсталация, а водата се оттича в една туба. Видях, че той готви и живее там, имаше дрехи, сакове. Той ми обясни, че знае какво прави, че е лицево-челюстен хирург и че в неговата държава е бил и гинеколог”, разказва Виолета.

Екип на телевизията посещава д-р Джамал със скрита камера. Открива го в помещение, което прилича на всичко друго, но не и на стоматологичен кабинет. Табела няма, дръжката на вратата също липсва.

След като предишният пациент става, д-р Джамал не подменя инструментите и преглежда отново със същите. Председателят на Зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов обясни какви са елементарните условия за спазване на хигиена.

"Задължението на всеки е да работи с инструменти, които са автоклавирани”, поясни д-р Миланов.

Единственият уред, който има в кабинета, се оказва сух стерилизатор. По думите на д-р Миланов съгласно нормативната уредба подобен уред не се използва в практиките по дентална медицина.

Калина, която отива с екипа на медията като пациент, е с два извадени кътника. Предстои да й бъдат поставени импланти. За манипулацията й е предложена цена от 2000 лева. На въпрос на екипа към д-р Джамал колко би взел той, отговорът е 800 лева.

След поискан телефон за връзка, докторът дава визитна картичка на рентгенов кабинет, на която драска телефонния номер и записва своя.