Възрастните хора изяждат всичко, което се намира в чинията им

Порциите в чиниите трябва да са малки и съобразени с диетата.

Известно е, че порцията месно блюдо не трябва да е по-голяма от размера на дланта на ръката, а обемът на въглехидратната храна - от размера на юмрука, съобщава БТА. Пределно допустимата норма масло е бучка с големината на върха на палеца. Психологическата настройка на хората е, че чинията трябва да се изпразни по време на хранене, независимо от обема. А това води до преяждате, пише Prothom Alo.
Изследване на учени от Корнелския университет показва, че възрастните хора изяждат средно 92% от това, което се намира в чинията им, а децата - само 59%. В проучването са участвали 1179 души, от които 326 деца и тийнейджъри.
"Може би ние изяждаме цялата си храна, тъй като  предварително сме наясно какво количество искаме" - предполага изследователката Катрин Ебуърд Джонсън. Нейният колега Брайън
Вансинк е открил, че децата са по-малко уверени дали храната им е харесала от възрастните.
"Това е добра новина за родителите, които се тревожат, че децата им не си дояждат закуската, обяда или вечерята. Очевидно това е характерно за всички деца" - казва Вансинк.
Резултатите от изследването са полезни за хората, които искат да отслабнат. Най-често човек изяжда всичко, което се намира пред него. Затова порциите в чиниите трябва да са малки и
съобразени с диетата.